Sjećanje na Igmanski marš

Igmanski marš iz 1942. godine jedna je od najznačajnijih partizanskih operacija izvedenih tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu.

3. bataljon 1. proleterske brigade prima zastavu (Foča, 5. marta 1942)

3. bataljon 1. proleterske brigade prima zastavu (Foča, 5. marta 1942)

Kada se Prva proleterska brigada našla opkoljena jakim njemačkim snagama na Romaniji početkom 1942. godine, odlučeno je da se krene u proboj obruča. Namjera je bila da se pored Sarajeva, preko planine Igman stigne do slobodne teritorije, oslobođene Foče.

Marš preko Igmana je izveden u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći. Slaba odjeća i teški planinski uslovi su bili kobni za četrdeset teško promrzlih boraca kojima su u fočanskoj bolnici, bez narkoze, amputirani promrzli dijelovi tijela.

Dokumentarni film: Igmanski marš – 2. neprijateljska ofanziva

Mi smo prešli sve planine ko u igrama.
Sad idemo prema slavi preko Igmana.
Sva je zemlja zapaljena svuda plamena.
Mi u snijegu zaleđeni preko Igmana.
Sve što mrzi našu pravdu puca za nama.
Teška zima bije s njima preko Igmana.
Samo naša srca gore duša tanana.
Idu baklje u koloni preko Igmana.
(Aprilke, Sarajevo)

Zdravko Šotra je snimio film prema svjedočanstvima iz jednom od najbrutalnijih marševa u Drugom svjetskom ratu. Film je osvojio Zlatnu arenu za najbolju šminku na Festivalu u Puli, 1983. godine (Halid Redžebašić).

Režija: Zdravko Šotra
Scenario: Živojin Gavrilović i Slobodan Stojanović
Uloge: Tihomir Arsić, Željka Cvjetan, Branislav Lečić, Milan Štrljić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Aleksandar Berček, Boro Begović, Jordanco Cevrevski, Nada Đurevska, Lepomir Ivković, Rastislav Jović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Sjećanje na Igmanski marš”

  1. Bio sam na Igm SA nskom marsu sa 18 godina kada se prvi put poceo obiljezavati.Nocili smo u Vogosci u hotelu ujutro se postrojili i sa Vrela Bosne krenuli prema Igmanu.Tri dana i dvije noci je bilo neponovljivo.Danas je organizacija sve losija i povrsna tako da na taj nacin ne zelim naopako postupiti i povrijediti uspomenu na velike borce sa Titom na celu.Vi sarajlije ste pokvaren narod gledate samo svoj interes.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *