Skenderija neće biti zatvorena

Centar Skenderija u 20. vijekuPostojala je objektivna opasnost da od ponedjeljka u Skenderiji više ne bude sporta.

Zbog duga od 43 hiljade maraka Centar Skenderija jučer u 11 sati trebao je ostati bez napajanja električnom energijom. Međutim, uplatom 15 hiljada KM to je u posljednji čas izbjegnuto, prvobitno samo do ponedjeljka, da bi intervencijom kantonalnog premijera Besima Mehmedića, Ministarstvo privrede izmirilo svoje obaveze prema Skenderiji.

Za sada će biti dovoljno da se dug prema Elektroprivredi u potpunosti isplati. No, kako je za Oslobođenje istakao Suad Džindo, direktor Skenderije, ovo je samo privremeno rješenje, te naglasio da problemi trebaju biti sistemski riješeni.

“Da je struja isključena, više sporta ne bi bilo. Treba jasno reći je li Skenderija javni interes”, ističe Džindo.

Najveći razlog zašto se došlo u ovakvu situaciju su dugovanja prema Centru Skenderija. Naime, više od 700 hiljada KM duguje 26 klubova, koji svakodnevno treniraju i igraju utakmice. Pored toga, Vlada Kantona duguje 650 hiljada za 2008, a od toga Ministarstvo sporta 150 hiljada KM. Posljednjih dana, naročito jučer, kaže tehnički direktor Centra Alija Isović, učestali su razgovori sa kantonalnim premijerom i ministrima.

“Sredstvima koja se nama duguju, mogli smo platiti dugovanja. Da su to realne cijene zakupa, dugovi klubova bili bi veći, ali znamo u kakvoj se situaciji nalaze. Evo, ni KK Bosna ne plaća zakup iako redovno igra utakmice. Pored toga, gotovo da smo ukinuli sve komercijalne termine kako bismo sarajevskim osnovcima omogućili korištenje sala”, upozorava Džindo.

Za plaćanje energenata i komunalija, Skenderija godišnje izdvaja 1,5 miliona KM. No, nikada se nije desilo da jednom javnom preduzeću korisnici duguju više od dva mjeseca. S druge strane, Skenderija je prepuštena sama sebi, jer pomoći od vlasti nema.

“Ostala su dugovanja Ministarstva kulture i sporta iz prethodne godine, a već je februar 2009. Kakav je odnos pokazuje i podatak da Grad Sarajevo prošle godine nije dao ni feninga, kao da ovo nije njihov interes. Ovo sa strujom će biti okončano, ali problem ostaje. Ako Skenderiju treba zatvoriti, to će i uraditi, pa neće imati nikakvih troškova.”, kaže Džindo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *