Stanovi za mlade u Kantonu Sarajevo

Kako je izuzetno bitno zaustaviti odliv stručnih kadrova u perspektivnije i razvijene zemlje i rješavanje stambenog pitanja za kategoriju mladih ljudi predstavlja javni interes koji zahtijeva podršku lokalnih vlasti.

Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo je odlučilo nastaviti projekte izgradnje stanova po povoljnijim uslovima, kako bi mladima bilo omogućeno lakše rješavanje stambenog pitanja.

Postignut je dogovor s Fondom Kantona Sarajevo za izgradnju stanova te je potpisan Aneks sporazuma i osigurana je niža cijena stanova na lokalitetu Rosulje – općina Vogošća, gdje je do sada kvadrat koštao 1.635,00 KM s PDV-om. Navedena cijena je dogovorena još 2008. godine, a sada smo postigli nižu cijenu koja iznosi 1.580,00 KM s PDV-om po kvadratu.

Način finansiranja kupovine stana pod povoljnijim uslovima utvrđuje investitor i odabrani kandidat s rang liste koji je potpisao predugovor o kupovini stana. Veličina stana ne može biti veća od trosobnog ili stana površine 80 kvadratnih metara, a u skladu s Odlukom o kategoriji osoba, uvjetima i kriterijima za rješavanje stambenog pitanja na koju saglasnost daje Skupština Kantona Sarajevo. U pregovorima s potencijalnim investitorima izgradnje objekata je bitno postići maksimalno povoljnu cijenu stambenih jedinica za kupovinu stana pod povoljnim uvjetima, s interesom da mladi riješe stambeno pitanje.

Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova je osigurao sopstvenu kreditnu liniju koja podrazumijeva uplatu od 30 posto učešća, a ostatak duga otplaćuje se na beskamatne rate s rokom otplate na pet godina. Ministarstvo stambene politike u saradnji s investitorom je osiguralo i još jeftiniju cijenu, ukoliko se radi o jednokratnoj uplati po cijeni kvadrata od 1.520,00 KM s PDV-om.

Dodatnu pomoć mogu osigurati općine odricanjem od naknade za gradsko građevinsko zemljište da bi se pomoglo opremanje lokacija i dovođenje infrastrukture i tako bi se osigurala jeftinija gradnja, a konačna cijena stanova bi bila niža i do 30 posto.

Također, učešće u rješavanju problema kupovine stana po povoljnijim uvjetima za mlade moraju preuzeti i banke, koje bi mogle ponuditi duži rok otplate kredita. Naprimjer do 20 godina, s minimalnim učešćem od proizvodne cijene stana i minimalnom godišnjom kamatom.

Potrebno je i primijeniti sveobuhvatan plan koji će potaknuti ne samo problematiku već cjelokupnu ekonomiju, što bi bio efikasan način rješenja problema. U ovom trenutku, bilo bi dobro kada bi banke smanjile kamatne stope, kako bi se izgradila pozitivna klima pri rješavanju ovog veoma značajnog pitanja od javnog interesa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *