Stop urbicidu! u Collegium artisticumu

Collegium artisticum 2018
Collegium artisticum 2018

U četvrtak, 5. aprila 2018. godine, u sarajevskom Collegium artisticumu će od 19 sati biti otvorena Šestoaprilska izložba Asocijacije arhitekata AABIH, Udruženja likovnih umjetnika ULUBIH i Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera ULUPUBIH Bosne i Hercegovine.

Umjetnički žiri je 3. aprila 2017. godine u prostoru Galerije Collegium Artisticum izvršio detaljnu procjenu radova ovogodišnje postavke u povodu 6. aprila. Na osnovu tog uvida, umjetnički žiri, u sastavu: dr. Ema Mazrak (historičar umjetnosti – predsjednica žirija), prof. Avdo Žiga (Odsjek za grafiku, ALU Sarajevo), Dževdet Tuzlić (novinar, publicista i urednik kulturnog programa BHT) su ocijenili da nagrade slijedeće autore:
– Samir Sućeska (skulptura)
– Ibrahim Novalić (slikarstvo)
– Elma Alić (novi mediji)
– Renata Papišta (crtež).

U cilju obrazloženja dodijeljenih nagrada, žiri je ukratko naveo slijedeće: Samir Sućeska je afirmativni primjer dugogodišnjeg i ustrajnog propitivanja, te analiziranja organske forme koja svojim prepoznatljivim ‘anatomskim deskriptom’, već dostojno prezentira autorov osobeni kreativni svijet. Ustrajavanje na, kako zanatskoj tako i kreativnoj obradi kamena, uz profilirani lirski umjetnikov senzibilitet je samo potvrdilo ispravnost ovakvog izbora umjetničkog žirija.

Ibrahim Novalić je standardno zastupljen i redovito zapažen na ovakvim umjetničkim smotrama – zasluga je to ustrajnog građenja Sebe u polju ‘klasičnog’ slikarstva… građenja, pokazivanja i dokazivanja Sebe. Koliko god Novalić bio čest (opravdano) eksponent naše slikarske scene, toliko je i njegov nenametljivi, taktilni slikarski uradak (uglavnom pejzaži u kojima se prepliću sanjarske mladalačke impresije, te naslućeni nadrealni horizonti) potvrda da ustrajan i koncipiran rad nužno porađa Kvalitet.

Elma Alić pripada mlađoj generaciji skupltora/vizualnih umjetnika, ali je itekako aktivan i relevantan predstavnik takve ‘scene u procvatu’. U ovom slučaju ona čini svojevrstan odmak od već prepoznatljive autorske figuracije (mahom u polju male forme), te nam se predstavlja autoportretnom predodžbom prilagođenoj ‘osuvremenjenijim‘ izrazima i poetikama. Ovakav njen “Selfije“ je, u neku ruku, vizualizirani kritičko/satirički prikaz svakog od Nas u dobu ‘ohlađene‘ i dehumanizirane estetike… Alić nam ovim radom ‘propovijeda‘ o tome šta sve Autorstvo, te Autor može da simbolizira, tumači i kontekstualizira.

Renata Papišta je još jedan predstavnik mlađe generacije stvaralaca (u ovom slučaju, radi se o umjetničkoj grafici), ali koja je stvaralačkom znatiželjom i inventivnošću uvelike ‘zašla‘ i u polja drugačijih tehničko-tehnoloških izraza i konceptualnih ‘stranputica‘ – koje ona iznenađujuće uspješno demistificira i ovladava raznoraznim specifikumima koje određeni medij i tehnika podrazumijevaju. Uvažavajući ovakav autoričin kreativni put i svjetonazor, žiri je i ovaj izbor jednoglasno podržao.”

Izložbu, koja je priređena pod geslom STOP URBICIDU!, možete posjetiti od 6. do 26. aprila 2018. godine u terminima ponedjeljak-petak od 10h do 18h, subota od 10h do 14h.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *