Strogo zabranjeno klizanje na Miljacki

Upozoravaju se građani da je strogo zabranjeno klizati se i kretati po zaleđenom dijelu rijeke i izlagati se opasnosti od pucanja leda i većih posljedica.

Građane Sarajeva je začudila nesvakidašnja pojava u najljepšem glavnom gradu na svijetu. Zaledila je rijeka Miljacka! i to na mjestu gdje je voda uglavnom stajaća, na brani Bentbaša. Nekolicina mlađih osoba je to iskoristila da malo ‘prohoda po vodi’, a iz starogradske Opštine su promptno poslali upozorenje građanima ‘da budu izuzetno oprezni i da ne prilaze zaleđenoj rijeci’, zbog čega su postavljene trake upozorenja oko brane na Bentbaši:

‘Upozoravaju se građani da je strogo zabranjeno klizati se i kretati po zaleđenom dijelu rijeke i izlagati se opasnosti od pucanja leda i većih posljedica.’, navodi se u apelu Službe civilne zaštite Opštine Stari grad.

Povodom novonastale situacije i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdao je preporuke kako se ponašati u slučaju jakih zima i ekstremno niskih temperatura: Pratiti radio i TV obavještenja o trenutnim vremenskim uslovima i potrebnim informacijama. Nabaviti dovoljne količine ogrjeva i namirnica. Što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe).

Izbjegavajte bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća. Ukoliko izlazite, prije izlaska na otvoreno obući dovoljno toplu odjeću i obuću, sa naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala). Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati, čistim od snijega i poledice, pločnike ispred, puteve koji vode do vašeg objekta. Ako led ne možete očistiti s pločnika, onda je potrebno zaleđenu površinu posipati adekvatnim materijalom za otapanje (so, pepeo itd.). Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi). Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu! Temeljno očistite snijeg i led sa svog motornog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.

Ukoliko ste zbog niskih temperatura, snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolovani, a u hitnoj ste situaciji – slučaj potrebe ljekarske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, oskudijevate neophodnim namirnicama, energentima i slično – nazovite sljedeće brojeve telefona: Civilna zaštita – 121, Policija – 122, Vatrogasci – 123, Hitna pomoć – 124.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *