Sve izglednija obnova Trebevičke žičare

Trenutno se radi na raščišćavanju trase i to bi trebalo biti završeno do kraja godine.

Trebevićka žičara osamdesetih godina 20. vijeka

U utorak je potpisan Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na projekt obnove Trebevićke žičare, koji predstavlja jedinstvenu podlogu i važan korak u obnovi Trebevićke žičare, a očekuje se da projekt obnove u potpunosti bude realiziran do kraja 2013. godine.

Memorandum su potpisali vršilac dužnosti šefa delegacije EU u BiH Renco Davidi, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, gradonačelnik Alija Behmen i direktor Sarajevske ekonomske reagionalne razvojne agencije (SERDA) Šefkija Okerić. Potpisnici su saglasni da će obnova jednog od najznačajnijih obilježja Sarajeva i simbola Zimskih olimpijski igara 1984. doprinijeti razvoju turizma, privrede ali i zapošljavanju ovdašnjeg stanovništva.

“Trenutno se radi na raščišćavanju trase i to bi trebalo biti završeno do kraja godine.”, saopštio je Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva.

I Evropska komisija pomoći će realizaciju projekta.

Renzo Davidi

“U realizaciji projekta će se insistirati na poštivanju urbanističkih elemenata što znači da se neće dozvoliti narušavanje okoliša što je neminovno izgradnjom vikendica.”, naveo je Renco Davidi, v.d. šefa delegacije Evropske unije.

Koordinator projekta obnove Trebevićke žičare je SERDA koja će biti zadužena da kontroliše izvršenje obaveze svih potpisnika.

“Dosad je objedinjena dokumentacija, urađen radni plan realizacije projekta koji definiše ulogu potpisnika. Trenutno se radi na pripremi za izradu idejnog projekta.“, rekao je Šefkija Okerić, direktor SERDA.

Prema trenutnim pokazateljima, ukupna vrijednost projekta obnove žičare je oko 16 miliona konvertibilnih maraka. Vrijednost opreme koju će osigurati Švajcarska kao glavni donator je ozmeđu 9 i 11 miliona KM.

Planirano je da trebevićka žičara vozi dosadašnjom relacijom od Bistrika (583 m.n.v.) do Vidikovca (1.160 m.n.v.). Projektom je predviđeno šest sjedećih kabina koje bi za sat vremena mogle da prevezu 1.200 osoba. Umjesto ranijih osam biće postavljeno 13 stubova, a razlog je što će donirane kabine biti teže, a brzina veća.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Sve izglednija obnova Trebevičke žičare”

  1. Dajte narodu somuna, kruha i hljeba a mante se žičara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *