Švrakino je već godinama potpuno zapušteno naselje

Mjesta gdje bi se mogla napraviti dječija igrališta ili sportske plohe ima, ali nedostaje želje i volje da se stanovnicima Švrakinog Sela poboljšaju uslovi života.

Zapuštena pijaca u Švrakinom selu, juli 2015

Švrakino Selo je naselje od kojeg su nakon opsade Sarajeva vlasti potpuno odustale. Jedno od najstarijih urbanih naselja u sarajevskom Novom Gradu danas je prava zona sumraka. Krovovi koji prokišnjavaju, ispucale fasade, saobraćajnice pune rupa, oronuli trotoari, zarasle zelene površine… Stanovnici su posebno razočarani jer u ovom naselju nema sadržaja za djecu i omladinu. Jedino mjesto na kojem se okupljaju je Dom kulture u kojem djeluje KUD Daire, ali i ono je prepušteno samo sebi.

Trolejbus prolazi kroz Švrakino Selo

Mjesta gdje bi se mogla napraviti dječija igrališta ili sportske plohe ima, ali nedostaje želje i volje da se stanovnicima Švrakinog Sela, kako je to već urađeno stanovnicima drugih naselja u sarajevskoj opštini Novi Grad, poboljšaju uslovi života.

Zapuštena pijaca u Švrakinom selu, juli 2015

Tu je potpuno razrušena i poplavljena nekadašnja pijaca u Ulici Safeta Hadžića, gdje se već duže od deset godina odlaže smeće, skupljaju narkomani i beskućnici, a stalno stanište su pronašli i napušteni psi i mačke. S obzirom na to da se ova ekološka bomba nalazi u samom centru naselja, mjesta za zabrinutost itekako ima, a posebno ljeti, kada se sa ovog prostora širi nesnosan smrad.

Zapuštena pijaca u Švrakinom selu, juli 2015

Čini se kao nikog nije briga za zdravlje stanovnika. Na sve strane razbacane su šprice, progorjele kašike od korištenja droge, objekt je gorio nekoliko puta zbog loženja vatre narkomana. Jednom riječju, ovo je katastrofa. Najteže je što to nije tako od jučer, nego već 15 godina. A ovdje bi se mogla napraviti multifunkcionalna sportska ploha, pa djeci omogućiti da imaju gdje igrati košarku, fudbal, odbojku, stoni tenis…

Zapuštena pijaca u Švrakinom selu, juli 2015

U Opštini Novi Grad već dvije godine ističu kako rade na rješavanju ovoga problema, ali on je i dalje evidentan. S obzirom na visok stepen oštećenosti objekta, koji ugrožava život i zdravlje građana, Opština je angažirala stalnog sudskog vještaka građevinske struke, koji je utvrdio stabilnost i stanje konstrukcije građevine, te opasnost objekta po zdravlje i život građana.

Švrakino Selo, Sarajevo

Uvidom u stručno mišljenje sudskog vještaka i zapisnik urbanističko-građevinskog inspektora Opštine Novi Grad kojim je utvrđeno da je poslovni objekat pijaca u Ulici Safeta Hadžića bb, kao napuštena imovina postao deponija za odlaganje smeća, okupljalište narkomana i pasa lutalica, te da usljed dotrajalosti, ugrožene stabilnosti i zapuštenosti predstavlja opasnost po život i zdravlje ljudi i kao takav ne može služiti namjeni, opštinskoj Službi za urbanizam, imovinskopravne, geodetske poslove i katastar nekretnina upućen je zahtjev za uklanjanje legalnog objekta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *