Trka za ozdravljenje u Vilsonovom

Nekoliko hiljada ljudi se u subotu okupilo na Vilsonovom šetalištu kako bi podržalo šestu humanitarnu akciju ‘Trka za ozdravljenje’, čiji je cilj podizanje svijesti u borbi protiv raka dojke u BiH.

Trka za ozdravljenje (Sarajevo, 5. oktobar 2013)
Trka za ozdravljenje (Sarajevo, 5. oktobar 2013)

U Sarajevo su stigli učesnici iz 42 bh. grada, a više od 500 žena u roza majicama su proslavljale život, ukazujući na značaj podizanja svijesti o karcinomu dojke, ranog otkrivanja bolesti i borbe za bolja sistematska rješenja kada su dijagnostika i tretmani u pitanju.

Svake godine ovom događaju u Sarajevu prisustvuju i žene koje su preživjele bolest. Godišnje se obavi oko 700 pregleda pokretnim mamografima u ruralnim predjelima BiH.

U Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstveni registar za rak dojke, ali procjenjuje se da svake godine više od 1.300 žena oboli od te bolesti, a oko 500 njih izgubi borbu za život. Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena u BiH, a prema nekim procjenama svaka osma žena oboli od raka dojke. Ukoliko se rak otkrije u ranoj fazi, procenat izlječenja je 95 posto.

Sredstva prikupljena tokom projekta će biti utrošena za kupovinu poklon paketa za svaku novooperisanu ženu u Bosni i Hercegovini. Paketi podrazumijevaju materijal za vježbanje i prve prsne proteze te brošure i kreme, kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim djelovima zemlje.

‘Trka za ozdravljenje’ je projekt koji se održava u još 140 gradova širom svijeta, uz učešće miliona građana. Trka je simboličnog karaktera, iako se za prva tri mjesta dodjeljuju nagrade.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *