U februaru Berlin u Sarajevu

East West Centar će od 13. do 22. februara ugostiti jedan od najčuvenijih njemačkih i svjetskih teatara u sklopu Festivala Schaubühne: “Berlin in Sarajevo”. 

S obzirom na izvanredne profesionalne veze East West Centra i Schaubühne, umjetničko vodstvo ove kuće je pristalo na jedinstven poduhvat – realizirati “sarajevsku sezonu” s tri predstave.

Riječ je o najznačajnijim predstavama iz produkcije Schaubühne: A. Mullera “Smrt trgovačkog putnika” u režiji Luka Percevala (12. i 13. februar – Narodno pozorište Sarajevo), F. Richtera “Pod ledom” u režiji Falk Richtera (14. februar – Narodno pozorište) i W. Shakespearea “Hamlet” u režiji Thomas Ostermeiera (21. i 22. februar – Olimpijska dvorana Zetra).

Berlinski Schaubühne slovi kao suvremen, eksperimentalan i internacionalan teatar. Osnovan je 1962., a poznati redatelji su tu stvarali povijest njemačkoga kazališta, najprije na adresi Hallesches Ufer, a zatim i u njegovu sadašnjem domu na trgu Lehniner Platz.

Schaubühne je jedan od najznačajnjih dijelova nove historije evropskog i svjetskog teatra. Brojna svjetska gostovanja, nagrade i pohvale redateljima, predstavama i ansamblu svjedočanstvo su velikog uspjeha umjetničke ekipe pod vodstvom Thomasa Ostermeiera i Jensa Hilljea u promicanju teatra Schaubühne.

Nijedno drugo njemačko kazalište nije prisutno na međunarodnoj sceni u tolikoj mjeri. Tomu svjedoči više od 50 svjetskih premijera, kao i godišnje dramsko natjecanje za mlade i nove scenariste te Festival internacionalne nove drame (F.I.N.D.) na kojem se prikazuju nova ostvarenja iz Njemačke i drugih zemalja u trajanju od jedne sedmice svake godine.

S Thomasom Ostermeierom i glavnim redateljima Lukom Percevalom i Falkom Richterom, Schaubühne nastavlja tradiciju suvremenih i kritičkih interpretacija klasičnih djela od Molièrea i Shakespearea, preko Ibsena i Čehova, pa do Bertolta Brechta i Arthura Millera, saopćeno je danas iz East West Centra.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *