U Pionirskoj rođene nove Sarajlije

Iako su troipogodišnji lav, klokani, alpake, mare i guanako, stanovnici Pionirske doline vrlo interesantni i prava atrakcija našeg jedinog zoo vrta, ipak titulu najatraktivnijih i najinteresantnijih ovih dana su im preuzeli brojni mladunci tek rođeni u Pionirskoj dolini.

Ukoliko ovih dana prošetate Pionirskom dolinom, odmah poslije prostora na kojem se nalaze rekviziti za igru i zabavu, u svojoj nastambi dočekat će vas razdragano stado lama koje je ovog ljeta bogatije za dva mladunca.

Najveselije je mlado rođeno tek prije četiri dana, čijoj razdraganosti osim veselog skakutanja svakako doprinosi i interesantna kombinacija crno-bijelih šara na krznu. Različito po veličini, odnosno veće, a gotovo identičnih šara kao prvo, je i drugo mladunče staro mjesec, koje kao pravi poznavalac prostora se trudi da mlađem rođaku pokaže novo životno okruženje.

Odmah u produžetku, na jezercetu, u hladu krošnji stabala dočekat će vas par prekrasnih labudova – novopečenih roditelja koji s toliko pažnje i ljubavi brinu i čuvaju svoja tri potomka. Uče ih kako pronaći hranu u vodi, kako očistiti svoje perje, ukazati im na opasnost od drugih ptica i sačuvati ih od grabljivica.

Međutim, mladi jarići smješteni u zadnjem dijelu zoo vrta, ipak su najneustrašiviji, jer kao da već godinama žive s velikim mužjacima škotskih goveda. Crni, bijeli, smeđi-djeluju kao plišane loptice naspram ogromnih bikova teških gotovo tonu i velikih rogova. Jarići veselu igru sa svojom družinom, nerijetko prekidaju odmorom na leđima usnulih bikova u hladu svoje nastambe.

Zoo vrt u Pionirskoj dolini trenutno raspolaže sa 42 životinjske vrste i sve životinje uz redovnu i svakodnevnu brigu i njegu od strane veterinara i tehničara izuzetno dobro podnose ljetne temperature, posebno afričke životinje, kao što su lav, antilope i zebre. Sve životinje drže se slobodnim u svojim životnim prostorima i bilo kakva vrsta sputavanja tokom ljeta za njih ne bi bila dobra.

Zadatak uposlenih u ovom rekreativno-zabavnom centru jeste omogućiti životinjama dovoljne količine pitke vode, što kvalitetniju ishranu, te što manje uznemiravanja. Jelovnici se sastavljaju u skladu sa ljetnim godišnjim dobom što podrazumjeva laganiju i svježiju ishranu podjeljenu u više manjih obroka.

piše: Jasmina Mališević

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *