U planu električni voz od Ilidže do Vrela Bosne

Uvođenjem električnog voza izletište će biti dodatno atraktivno posjetiocima kojih je posebno mnogo u ljetnom periodu.

Fijakeri za Vrelo Bosne

Prostorni plan za Zaštićeno prirodno područje Vrelo Bosne čeka donošenje odluke o zaštiti izvorišta vode u Sarajevskom polju, da bi se mogao početi realizovati, a njim će se precizno definisati svi sadržaji ovog prostora.

Ekološki prihvatljiv prevoz

Predložena je inicijativa da se uradi novi parking na Plandištu i zatvori saobraćaj iz pravca crkve u Blažuju, te da se na toj relaciji uvede električni voz na relaciji od dva kilometra, koji bi posjetioce prevozio do Vrela Bosne.

Donošenje odluke je u završnoj fazi, pa će se ubrzo moći početi sa pripremama prostornog plana Vrela Bosne. Obustavljanje saobraćaja bilo bi u skladu sa režimom zaštite ovog prirodnog područja, pošto sada motorna vozila ulaze do same granice prve i druge vodozaštitne zone, što ne bi trebalo biti dozvoljeno. Jedino bi mogla da se koriste ekološki prihvatljiva vozila koja ne zagađuju okolinu, kakav bi bio i električni voz koji bi polazio od Plandišta do sela Vrutci ili još dalje do Stojčevca i vraćao se nazad. Posjetioci bi svoje automobile ostavljali na parkingu i električnim vozom išli do željene destinacije.

Slična mogućnost razmatra se i za Skakavac, samo bi se u tom slučaju koristili minibusi na električni pogon.

Fijakeri ostaju

Uvođenjem električnog voza, fijakerski prevoz neće biti ukinut, prevashodno iz turističkih razloga, ali će se ograničiti sadašnji broj od 32 fijakera, bez mogućeg povećanja. Fijakerskog stajalište na početku Velike aleje će biti uređeno i na njemu kao i na drugoj strani Velike aleje, u blizini izvorišta rijeke Bosne, biće prikupljene otpadne vode i neutralisani loši mirisi.

Pošto se Zaštićeno područje Vrelo Bosne jednim dijelom poklapa i sa vodozaštitnom zonom, potrebno je prvenstveno voditi računa o zaštiti hidroresursa zbog čega nisu dozvoljene masovne turističke posjete i manifestacije.

Srednjovjekovno groblje Vrutcima

Situacija se promijenila nabolje otkako je ovo područje proglašeno spomenikom prirode i nema više nelegalnih prodavača, bacanja otpada van predviđenih mjesta, pranja automobila… Prostor je redovno održavan, a postavljeni su i edukacioni panoi, uz redovno prisustvo zaštitara, koji dočekuju posjetioce i daju sve potrebne informacije.

Trenutno se uređuje prostor na dijelu naselja Vrutci, gdje se čisti šiblje i gradi pristupna staza od Vrela Bosne do ostataka srednjovjekovnog groblja. Na pristupnoj stazi će biti postavljene klupe kako bi se posjetioci mogli odmoriti, a na informativnoj tabli će moći pročitati osnovne podatke o spomeniku. Trenutno se radi podziđivanje obala jezera i rijeke kamenim suhozidom koji će biti visok do 80 centimetara, kako bi se spriječile moguće poplave i erozija zemljišta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *