Unsmoke Sarajevo: Sarajevo dobija novi mural

U neposrednoj blizini sarajevske Katedrale će inovativnom pro-ekološkom tehnologijom biti oslikan mural „Unsmoke Sarajevo“ i svakodnevno slati simboličnu poruku svim našim sugrađanima.

Naime, mural je, osim po ekološkoj tehnologiji, specifičan i po tome što prečišćava zrak i u Sarajevo dolazi kao dio globalne inicijative „Unsmoke your World“, kojom se želi podstaći dijalog o aktivnostima oslobađanja okruženja duhanskog dima i svih drugih negativnih uticaja.

Oslikavanje murala je potvrđeno Sporazumom koji su potpisali gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rođ. Londrc, načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i Srđan Lazović direktora kompanije Philip Morris za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

„Još jedan u nizu uspješnih projekata koji ćemo realizirati sa Općinom Stari Grad i ovaj put, na moju veliku radost, sa kompanijom Philip Morris. Grad Sarajevo se pridružuje nekolicini svjetskih gradova koji će na jednoj od svojih najprometnijih ulica imati mural osvještavanja i apeliranja na kvalitetniju životnu sredinu“, poručila je gradonačelnica Karić rođ Londrc.

Mural će biti urađen fotokatalitičkim bojama, omogućavajući da građani Sarajeva i svi njegovi posjetioci udišu čišći zrak.

“Oslikavanjem ovog murala, općinu Stari Grad ćemo pozicionirati među svjetske lokacije gdje je korištena ova inovativna tehnologija. Mural će se nalaziti na Trgu fra Grge Martića na zgradi koja je uz zemljište na kojem je nekada bio Feroelektro”, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Pored navedenog potpisnici ističu da je cilj i potaknuti kako građane tako i institucije i kompanije da razmisle o novim, alternativnim načinima za smanjenje štetnosti u svim aspektima života.

Kompanija Philip Morris je prvom akcijom u okviru ove inicijative zasadila preko 80 stabala mladog drvoreda, te 6 hiljada stabala žive ograde uz najprometniju saobraćajnicu u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *