Uskoro počinje sanacija Vratničkog bedema

Kamen s ovog dijela Vratničkog bedema se zbog slabog održavanja i dotrajalosti obrušavao u dvorišta obližnjih kuća, što predstavlja veliku opasnost za živote stanovništva.

Tabija u Strošićima skriveni je i zaboravljeni dio Vratničkog bedema

Prema najavama iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, uskoro bi mogla početi sanacija dijela Vratničkog bedema. Odabran je izvođač radova i ugovor za ovaj projekat je pripremljen. Očekuje se da će ugovor uskoro biti potpisan, pa bi radovi na sanaciji zida trebali početi najdalje za sedam dana. Kamen s ovog dijela Vratničkog bedema se zbog slabog održavanja i dotrajalosti obrušavao u dvorišta obližnjih kuća, što predstavlja veliku opasnost za živote stanovništva.

U skladu s projektom, dio Vratničkog bedema, koji se nalazi u Ulici Bakije sokak u neposrednoj blizini Strošićke tabije, biće saniran u dužini od oko 40 metara. Zid će biti saniran u postojećoj visini od 2,5 do tri metra. Kamenje će biti vraćeno na nedostajuća mjesta, a biće sanirana i postojeća udubljenja. Biće iskorišten već postojeći kamen od kojeg je bedem i napravljen. Sanacija ovog dijela Vratničkog bedema nastavak je projekta koji je počeo prošle godine, kada je saniran zid u dužini od 55 metara i visini od tri do 4,5 metra.

Vratnički bedem je dio sarajevske starogradske tvrđave, izgrađene između 1729. i 1739. godine, po nalogu Ahmed-Paše, tadašnjeg upravnika Bosne.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *