Veličković: Književnost se ne događa na papiru nego u glavi

Prof. dr. Nenad Veličković je bosanskohercegovački književnik i profesor. Pokretač je i urednik više listova i časopisa (Vizija, Omnibus, Alčak, FAN, Književni žurnal, Školegijum, Tekstura). Profesor na Katedri za srpsku književnost Odsjeka za književnosti naroda BiH Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Nenad Veličković


Imajući u vidu stanje u našem obrazovanju, na svim nivoima, da li bi za naše društvo bilo korisnije da djeca ne pohađaju školu?
To često duhovito predlaže, s dobrim razlozima, Viktor Ivančić. Naravno, ako je to jedina alternativa postojećem sistemu, od kojeg koristi imaju stranke na vlasti, a učenici trpe uglavnom dugoročnu štetu.

Poznati ste po tome da bez pardona kritikujete sve ono što mislite da je loše u našem obrazovanju. Da budemo konstruktivni, šta je za Vas dobro obrazovanje?
Ono koje ne indoktrinira. Koje nije teret i obaveza, koje ne laže i ne obmanjuje, koje je zabavno i inspirativno, koje ne počinje i ne završava na zvuk zvona, koje je korisno i pošteno, slobodno i pravično…

Šta je cilj BiH obrazovanja? Da stvori dobre Srbe, Hrvate i Bošnjake ili njemačke bauštelce?
Nažalost, bh. obrazovanje nema jasan cilj, a posljedica je to što sugerišete.

Stasaju nove generacije čiji su primarni fokus društvene mreže i aplikacije poput Youtube-a, Instagrama ili TikTok-a, kakva je budućnost knjige kod nas i u svijetu?
Mislim da joj ne prijeti neka neposredna opasnost. Koliko su joj mreže i aplikacije konkurencija, toliko su i izazov. Književnost se ne događa na papiru nego u glavi.

Koje knjige domaćih autora, mislimo na prostor bivše Jugoslavije, trebamo pročitati?
Najbolje je početi od onih koje niste.

#SlobodaNarodu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *