Budi protiv nasilja!

Ekipa sarajevskog Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju je objavila animirani film u kojem nas informiše šta je zapravo vršnjačko nasilje i kako se boriti protiv njega ukoliko se nađete u ulozi žrtve ili svjedoka vršnjačkog nasilja. Preporučujemo da saznate..

ŠTA JE VRŠNJAČKO NASILJE

Vršnjačko nasilje je kada te neko fizički povrjeđuje, udara, podapinje, šamara, dira te protiv tvoje volje ili te vrijeđa, ruga ti se, ismijava te, ako te naziva pogrdnim imenima, širi glasine o tebi, trača, omalovažava ili te isključuje iz grupe pri čemu se ti loše osjećaš i jako ti je neugodno a ne možeš zaustaviti to ponašanje. Bilo koje od ovih ponašanja može biti nasilno.

VRŠNJAČKO NASILJE NA INTERNETU

Postoji i internetsko vršnjačko nasilje, kada se sve navedeno dešava preko društvenih mreža ili email-a. Ako se ovakvo ponašanje ponavlja ili izgleda kao da će se ponavljati u budućnosti, posebno je neugodno i može biti opasno za tebe, tada govorimo o vršnjačkom nasilju. Dosta djece opisuje vršnjačko nasilje kao ponašanje druge djece pri kojem se ti ružno osjećaš radi onoga ko si i kakav si.

KO SU NASLINICI

Nasilnici mogu biti različite dobi, i dječaci i djevojčice. Ne moraju biti veći i stariji od tebe. Nasilnici misle da su jači od ostalih i da imaju pravo da se tako ponašaju. Ono što moraš znati jeste da niko nije zaslužio da bude zlostavljan i da se prema njemu neko nasilno ponaša. Nema opravdanja za takvo ponašanje i nikada, ali baš nikada takvo ponašanje nije ispravno.

NISI KRIV ZA NASILNO PONAŠANJE PREMA TEBI!

Bilo koje dijete od vrtića do osnovne ili srednje škole, dječak ili djevojčica, može biti žrtva vršnjačkog nasilja. Nasilnici često odaberu da se iživljavaju nad osjetljivom djecom, djecom koja su po bilo čemu drugačija od ostalih, ako su dobri učenici, pametniji, ako imaju drugačije interesovanje, zapravo bilo šta.

AKO MISLIŠ DA SI ŽRTVA VRŠNJAČKOG NASILJA…

Najbolje što možeš uraditi jeste da se obratiš za pomoć nekoj odrasloj osobi kojoj vjeruješ. To mogu biti tvoji roditelji, rođaci, nastavnici u školi. Reci šta se dešava i kako se osjećaš. Nemoj se bojati da će te nasilnici još više maltretirati kada kažeš šta se zapravo dešava. NASILJE JE ZABRANJENO I POGREŠNO!

TI NISI NIMALO KRIV ILI KRIVA!

Zajedno ćeš sa odraslom osobom, kojoj vjeruješ, isplanirati kako reagovati u sljedećoj nasilničkoj situaciji. Možeš uključiti i drugu djecu, druge odrasle, a o tome ćeš se dogovoriti sa roditeljem ili drugom odraslom osobom kojoj vjeruješ.

ŠTA AKO SI SVJEDOK NASILJA?

Ako možeš da pomogneš žrtvi to odmah i uradi! Ako misliš da su nasilnici brojniji ili jači od tebe, odnosno da bi moglo biti opasno da pokušaš sam spasiti žrtvu nasilja, otiđi i nađi neku odraslu osobu kojoj ćeš reći šta se dešava. TO NIJE TUŽAKANJE, TO NIJE IZDAJA, TO JE PRIJAVLJIVANJE NASILJA NAD NEKIM DRUGIM!

UČINI PRAVU STVAR

Ako nekom odraslom kažeš za ovakvo ponašanje činiš pravu stvar! Izdaja je kada se praviš da nisi vidio nasilje. Tada izdaješ žrtvu. Kada prijaviš nasilnika pomažeš trenutnoj žrtvi ali i svim budućnim žrtvama tog i drugih nasilnika. Također, pomažeš i samom nasilniku da prestane sa takvim ponašanjem i da nauči kako da bude bolji.

NEMOJ SAMO STAJATI I GLEDATI! BUDI PROTIV NASILJA!

…žrtvu vršnjačkog nasilja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *