Vodič kroz baštinu Češke Republike

eu2009Izložba “Češki spomenici na listi zaštićene svjetske baštine UNESCO-a” bit će svečano otvorena večeras u 18 sati u sarajevskoj galeriji IPC, Luledžina 12, Baščaršiji.

Ambasada Češke Republike u Sarajevu predstavit će dvanaest izuzetnih historijskih mjesta u Češkoj Republici, upisanih u svjetsku listu baštine UNESCO. Mjesta upisana u listu svjetske baštine nisu samo elitna mjesta i motiv za putovanje. Ona su sjajan udžbenik historije, vodič kroz kulturu i predjele kao i dokaz izvanredne raznovrsnosti svijeta.

Češka Republika je na raskršću Evrope. Bila je mjesto dodira ne samo trgovaca i vojski nego i kulturnih utjecaja iz cijelog svijeta. To je kulturnoj historiji čeških zemalja dalo poseban oblik. Kulturna baština Češke Republike je jedinstvena, kreativna sinteza ideja, donesenih sa juga, sjevera, istoka i zapada. To može biti razlog zašto Češka Republika ima toliko izuzetnih historijskih mjesta i zašto ima povlasticu da je dvanaest lokacija koje se nalaze na njenom teritoriju upisano u listu svjetske baštine UNESCO do 2003. godine.

Izložbu je pripremio Odjel za kulturne odnose i dijasporu ministarstva vanjskih poslova Češke Republike u suradnji sa agencijama FAJN i Czech Press. U Sarajevu organizirana je u suradnji češke ambasade u Sarajevu i Sarajevske zime. Izložba će biti predstavljena u aprilu i u Kulturnom domu u Cazinu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *