Vratite ovlasti policiji i riješili ste problem

Neredi pripremani izvan Sarajeva i izmješteni u Sarajevo koje je trebalo biti prikazano kao mjesto političko-nacionalnog djelovanja

Vahid Ćosić

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su na jučerašnjoj sjednici primili na znanje nekoliko informacija, među kojima je stanje kriminaliteta, javnog reda i mira, te saobraćaja na području Grada Sarajeva za period od januara do septembra 2011. godine. Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić informisao je vijećnike o smanjenju krivičnih djela, kao i o smanjenju podnesenih prekršajnih naloga i krivičnih djela koja su počinili maloljetnici, ali i o povećanju uhapšenih osoba, saobraćajnih nesreća, napada na ovlaštene osobe…

“Policijske snage su u ovom izvještajnom periodu zaplijenile 75 kilograma narkotika, a zabilježeno je najviše krivičnih djela protiv imovine, ali broj otuđenih vozila znatno je smanjen”, dodao je Ćosić.

Najviše diskusije među vijećnicima su izazvali sukobi koji su izbili uoči odigravanja prijateljske utakmice “Željezničar – Hajduk”, kada je uzrokovana ogromna materijalna šteta.

“Policijske snage su poduzele sve mjere i radnje na vrijeme. Zahvaljujući tome su spriječene još veće posljedice. Još uvijek ne postoji zakon o huliganstvu koji bi dodatno olakšao posao policiji. Postojala je namjera oformiti jedinicu za kontrolu nemira u kojoj bi bilo 350 obučenih službenika, ali moram vas obavijestiti da mi za to nemamo potrebne uniforme, šljemove, štitnike, ‘kornjače’, hemijsko oružje i municiju, vodene topove, oklopni transporter…”, napomenuo je Ćosić.

Navijački neredi u Sarajevu, 6. oktobar 2011

Zastupnik SDP-a BiH Hasan Hodžić potom je predložio da se budžetom za 2012. godinu izdvoji od 300.000 do 500.000 KM za opremanje ove specijalne jedinice te da se vrate ovlasti policajcima.

Vijećnik Stranke za BiH i predsjednik Upravnog odbora FK “Željezničar” Sarajevo Gradimir Gojer kazao je da su ovi neredi pripremani izvan Sarajeva te da su izmješteni u Sarajevo koje je trebalo biti prikazano kao mjesto političko-nacionalnog djelovanja.

Vijećnik SDP BiH Igor Stojanović smatra da nije u pitanju samo neopremljenost policije nego i mnogo drugih faktora, upitavši ko će obeštetiti navijače koji su platili kartu za utakmicu i građane čiji su automobili i izlozi oštećeni.

Gojer je kazao da će uskoro biti organizirana prijateljska utakmica koju će moći gledati svi oni koji su kupili kartu za utakmicu “Željezničar – Hajduk” te da fudbalski klub ne snosi odgovornost za oštećenu imovinu građana.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *