Vrijedan dragulj bosanskohercegovačke umjetnosti

Collegium Artisticum“Slike i kristali” naziv je knjige istaknutog bosanskohercegovačkog istoričara umjetnosti i autora brojnih kratkometražnih dokumentarnih i igranih filmova Vefika Hadžismajlovića.

Knjiga je promovisana u Gradskog galeriji Collegium Artisticum. Kako Izdavačka kuća Zalihica vrlo uporno i sistematično njeguje biblioteku, koja se bavi umjetničkom kritikom, izdala je i ovu treću po redu.

Hadžismajlovićeva knjiga eseja donosi niz tekstova o zbivanjima u likovnoj umjetnosti u Bosni i Hercgeovini, slikarstvu, skulpturi, grafici, novim medijima, dizajnu, fotografiji i bosanskohercegovačkom filmu.

O knjizi su na sarajevskoj promociji govorili prof. dr. Sulejman Bosto, Irfan Hozo, predsjednik ULUBiH, te Strajo Krsmanović, direktor Collegium Artisticuma.

Radi se o dragocjenoj knjizi u kojoj autor nastupa kroz mnoštvo ličnih potencijala i ekspozicija. Piše knjigu kao etablirani umjetnik. On je autor-umjetnik i to daje ‘kredit\’ njegovom vjerodostojnost iskazanom ili hipotetičkom sudu. On ne govori izvana, on govori iz srca vlastitog iskustva. Stoga je on i svjedok i učitelj, a ima i ulogu posmatrač – saučesnik, kazao je prof. dr. Bosto naglasivši da su “Slike i kristali” svjedočanstvo sinteza dugogodišnjeg višeslojnog iskustva i autorskog i promatračkog, koja daleko nadilazi puki dokumentarizam, te da Hadžismajlovićevi tekstovi nisu samo afirmativni, već su često izloženi oštroj, analitičkoj kritici.

Irfan Hozo je govorio o tome da je Hadžismajlović u “Slikama i kristalima” spremno prosuđivao o savršenosti i nesavršenosti umjetničkog djela, a također nastojao definirati mnoge probleme u oblasti umjetničkog stvaralaštva.

Njegova knjiga predstavlja vrijedan dragulj u bh. umjetničkoj povijesti i hrabri sve ljude, ovih i novih generacija, da kritički pišu o djelima svojih savremenika ili o djelima onih kojih nema, a koji zaslužuju da priče o njima ostanu dio kulturnog bogatstva i naslijeđa ove zemlje. Misao, vizija, riječ i cilj Hadžismajilovićeve knjige postaje dio snažnih tragova kulturnog identiteta ovih prostora. Autor ove blage riječi, rekao bih čak snažne poruke i plemenite misije o umjetnosti i umjetnicima, važan je subjekt s aspekta promocije kreativnih djela naših umjetnika, rekao je Hozo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *