Završena rekonstrukcija Baščaršijskog trga

Oko hiljadu ljudi se okupilo danas na upravo obnovljenom Baščaršijskom trgu kako bi prisustvovali priredbi svečanog otvaranja i predstavljanja njegovog noog izdanja.

Baščaršijski trg (Sarajevo, 24. decembar 2015)

Svečani program na Baščaršijskom trgu su otvorili vokalna grupa i orkestar KUD Baščaršija, koji su izveli dvije sevdalinke, nakon čega se prisutnima obratio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. Nakon izricanja zahvalnosti Općini Osmangazi na sufinansiranju radova, Hadžibajrić se obrušio na građane koji nisu zadovoljni obavljenom rekonstrukcijom trga.

‘Bilo je nedobronamjernih i zlonamjernih komentara tokom izvođenja radova. Govorili su da popločavanje trga nije autohtona podloga. Autohtono bi bilo da smo ostavili zemljanu podlogu i ovdje i u Saračima.’, zavapio je Hadžibajrić, dodajući kako je, zbog toga, uz zid Baščaršijske džamije postavljena izložba fotografija, kako bi pokazali izgled Baščaršije od 1880. godine do danas. Na fotografijama je prikazan trg iz vremena kad se hodalo zemljanom podlogom, preko austougarskog perioda kada je trg popločan klinker ciglama i dijelom asfaltiran, do kamenih ploča hreše koje su ga prekrivale do početka ove rekonstrukcije.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Cihad Erginay je poručio Sarajlijama da Baščaršijski trg nikada nije bio ljepši: ‘Nikada se više niko neće okliznuti i pasti na ovom trgu, a dame će moći opet nositi štikle i hodati trgom.’

Po okončanju svečanog otvorenja Trga, prisutni su se, uz zvuke sevdalinki, počastili domaćom kafom, koja je spremljena ispred Sebilja u najvećoj džezvi na svijetu, zatim tortom specijalno za ovu priliku izrađenoj u obliku Bašaršijskog trga, te čajem, kolačima i rahatlokumima.

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga je trajala od septembra do decembra 2015. godine, a izvršena je usljed dotrajalosti podzemnih instalacija, kao velikih oštećenja i nefunkcionalnosti kamenih ploča na površini Trga, koje nisu mijenjane više od 30 godina. Uklonjen je kompletan površinski sloj, a zatim je izvršena izmjena i sanacija podzemne vodovodne, kanalizacione, plinske, telekomunikacijske infrastrukture, i električnih instalacija.

Po završetku radova Baščaršijski trg je popločan pravougaonim kamenim pločama od jablaničkog rodolita, poput onih kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk, čime je baščaršijsko jezgro dobilo novi izgled.

Sanirana je i postojeća javna rasvjeta, postavljeno je 16 novih visokoefikasnih LED svjetiljki, vraćen je stub prve električne javne rasvjete u Sarajevu iz 1895. godine, ugrađene su dvije kamene klupe i ponovo postavljen javni gradski sat.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *