SARAJEVO.co.ba RSS
facebook.com/sarajevo.co.ba
twitter.com/capajebo
Znamenitosti Sarajeva
Sarajevska muzika
Videoteka

Izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH

11. 02.
2009
13:43h

Srđan DizdarevićProtekla godina bi se mogla nazvati godinom propuštenih prilika, izjavio je predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević, predstavljajući Izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH u 2008. godini.

Uprkos potrebi da se izvrše brojne reforme, BiH i dalje tapka u mjestu, odgađajući tako izlazak iz duboke krize i propuštajući mogućnost približavanja Evropskoj uniji, kazao je Dizdarević. Prema njegovim riječima, Parlamentarna skupština BiH u prvih devet mjeseci protekle godine usvojila je samo devet zakona u odnosu na 101, koliko ih je planiralo Vijeće ministara, što ilustruje nedostatak političke volje da zemlja krene naprijed i da se približi EU-u.

Ukupnu političku atmosferu u zemlji karakterisalo je oslanjanje na šovinističku retoriku i održavanje vlasti na podgrijavanju straha od drugih, a političari odgovorni za sudbinu zemlje ostali su odani isprobanoj formuli vladanja, dok je njihovo proevropsko opredjeljenje i dalje samo deklarativno.

Dizdarević je istakao da je na polju ljudskih prava BiH učinila veoma malo na usklađivanju svog zakonodavstva i prakse sa važećim međunardonim normama. Također, nastavljaju se gruba kršenja ljudskih prava i sloboda, a evidentno je odsustvo vladavine prava i pravne države. Institucija ombudsmena BiH nije profunkcionisala tokom protekle godine što je dodatno otežalo položaj pojedinaca čija se prava ne poštuju.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je donio pet presuda u kojima je BiH proglašena krivom za kršenje odredbi Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, a tom Sudu je stiglo više od 1.000 novih tužbi protiv BiH. Oba podatka mogu da posluže kao ilustracija stanja u zemlji, kazao je Dizdarević.

Helsinški komitet u Izvještaju o stanju ljudskih prava u BiH u 2008. godini pozitivnim ocjenjuje ratifikovanje Evropske socijalne povelje i pristupanje BiH Dekadi Roma. No, naglašeno je da bi bilo i veoma značajno da BiH pristupi Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom i Opcionom protokolu uz Konvenciju o zabrani torture.

Mada je problem pronalaska nestalih i njihove identifikacije i dalje prisutan kao jedna od najbolnijih posljedica rata, u toku prošle godine je učinjen napredak na ovom polju, aktiviranjem Instituta za nestale i ubrzavanjem procesa ekshumacija i identifikacije nestalih lica. Iako je u toku 2008. godine identifikovano 1.000 osoba, a ekshumirano 2.000, i dalje se oko 13.000 osoba smatra nestalim, što ovaj problem čini jednim od ključnih problema na polju ljudskih prava, kazao je Dizdarević.

Kada je riječ o povratku, koji u velikoj mjeri ilustruje stanje ljudskih prava u zemlji i stepen njihovog poštovanja od vlasti, može se ocijeniti da se protekle godine kućama vratio izuzetno mali broj osoba. Preciznije, vratilo ih se 1.496, i to prema podacima UNHCR-a, mada je zvanično zabilježeno 45.000 zahtjeva za povratak, što znači da je oko 140.000 ispoljilo želju za povratkom. Nedostatak političke volje, a zatim i nedostatak sredstava, glavni su uzroci neuspjeha u domenu povratka, kazao je Dizdarević.

U protekloj godini je zabilježena eskalacija napada na zaštitnike ljudskih prava, na medije i novinare. Bilježimo fizičke napade i premlaćivanja aktivista, prijetnje i pokušaje zastrašivanja i ušutkivanja zaštitnika ljudskih prava. Pokušaj organizovanja Queer festivala u Sarajevu izbacio je na površinu krajnje netolerantan i agresivan odnos prema pripadnicima seksualnih manjina. Nasilje nad učesnicima ovog događaja je potaknuto i inspirisano od strane političara i vjerskih službenika koji bi morali biti na strani poštovanja ljudskih prava, rekao je Dizdarević.

Diskriminacija na nacionalnoj, političkoj i spolnoj osnovi, kao i diskriminacija svih ranjivih grupa, je i dalje glavni generator kršenja ljudskih prava u BiH. Ona je ugrađena i u Ustav BiH kao i jedan broj zakona, a odražava se na neke ključne oblasti kao što je zapošljavanje, obrazovanje, pravo na socijalnu zaštitu i penziju.

Stanje u zatvorima ukazuje na pojave lošeg tretmana zatvorenika, posebno onih koji su pod psihijatrijskim nadzorom. Uočena je prenapučenost kazneno-popravnih ustanova, manjak osoblja i nedostatak sredstava za normalno funkcionisanje ovih ustanova.

Tretman stranaca i azilanata u BiH još uvijek odudara od međunarodnih standarda. Činjenica da je u našoj zemlji praktično nemoguće ostvariti pravo na azil ukazuje na to da se prisustvo stranaca sagledava prvenstveno iz ugla sigurnosti, a ne iz ugla ljudskih prava, rekao je Dizdarević.

Dodao je da je vidljivo i odsustvo poštovanja ljudskih prava takozvane treće generacije, prava na zdrav okoliš i održivi razvoj. Ova oblast još uvijek nije dovoljno zakonski regulisana, a prava građana da učestvuju u utvrđivanju politika koje se dotiču okoliša u sjeni su interesa investitora čime se ozbiljno dovodi u pitanje prava građana da utiču na razvoj i na budućnost zemlje. Iz Izvještaja o stanju ljudskih prava u BiH za 2008. godinu vidljivo je da zemlja zaostaje i na ovom polju, te daje potrebno uložiti mnogo napora kako bi se zakonski i u praksi zemlja približila dostignutim standardima u razvijenim demokratskim zemljama.

Share

Dodajte svoj komentar »

« nazad
Vezane teme: , , ,


Šta vi mislite?»

Budite prvi koji će komentarisati.

RSS feed za komentare ove objave.


Mišljenja čitalaca

Napomena: Ukoliko želite svoju sliku kraj komentara kliknite OVDJE i registrujte svoj gravatar.

ČITAJTE » Isak Samokovlija » Kiko Sarajlić » Dario Džamonja » Zuko Džumhur

San ljetne noći u Sarajevu
San ljetne noći u Sarajevu
Sarajevska filharmonija će svom gradu ponuditi lijep poklon 30. marta i 31. marta...
Nikola Vučković u Zvonu
Nikola Vučković u Zvonu
U petak, 10. marta 2017. godine u sarajevskoj galeriji Zvono će od 21 sat biti otvorena...


 Još Sarajevskih novosti » 
Puštena u saobraćaj uspinjača Sarajevo-Trebević
Puštena u saobraćaj uspinjača Sarajevo-Trebević
Svečanosti prisustvovali članovi izvršnog odbora komiteta CK SK BiH Grujo Novaković...
Premijerno prikazano Saraj’vo
Premijerno prikazano Saraj’vo
Kako javljaju sa EFM.BA, premijerom dokumentarnog filma SARAJ’VO, Mustafe Mustafića,...


 Još Susreta i zbivanja » 
Abdulah Skaka: Uloga gradonačelnika u boljem kvalitetu života građana
Abdulah Skaka: Uloga gradonačelnika u boljem kvalitetu života građana
Novoizabrani gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka govori o planovima i projektima...
Petnaest godina sarajevske Disco Gripe
Petnaest godina sarajevske Disco Gripe
U svojoj petnaestoj godini izvođenja, prva ovogodišnja DISCO GRIPA će biti održana...


 Još Sarajevskih razgovora » 
Kino Arena: Bivša kraljica sarajevskih kina
Kino Arena: Bivša kraljica sarajevskih kina
Početkom šezdesetih godina u Sarajevu je bilo desetak kina i sva su bila smještena...
Zoka Ćatić: Sarajevska poema
Zoka Ćatić: Sarajevska poema
Na svoj uvijek poseban i originalan način Zoka Ćatić, glavni i odgovorni urednik...


 Još video sadrzaja » 
Sarajevo u nedjelju s Radnikom u večernjem terminu
Sarajevo u nedjelju s Radnikom u večernjem terminu
U nedjelju, 2. aprila 2017. godine će Fudbalski klub Sarajevo sa bijeljinskim Radnikom...
Navijam za naše
Navijam za naše
Sarajevo je nekad slavilo mnogo više od uspjeha svojih sportskih klubova. Slavilo...


 Još iz sportskog almanaha » 
Sjećanje: Esad Arnautalić
Sjećanje: Esad Arnautalić
Sinoć je u Sarajevu nakon 77. godina života preminuo jedan od naznačajnijih muzičara,...
Sjećanje: Davorin Popović
Sjećanje: Davorin Popović
Pjevačem je sam sebe zvao, obično počinjući svoje priče ‘Slušaj, da ti...


 Još uspomena i sjećanja » 

FELJTONI
» Dnevnik s Pala
» Od Grbavice do Koševa
» Čovjek s mjesecom u pjesmama

NE PROPUSTITE!