300 porodica nema vodu u svojim domovima

Sokolje, SarajevoSkoro 10'000 domaćinstava u mjesnoj zajednici Naselje heroja – Sokolje ima problema sa vodosnabdijevanjem zbog ograničenih kapaciteta lokalnog vodovoda.

Najteža situacija je u naseljima Zabrđe i Smiljevići, gdje oko 300 porodica nema vode u svojim domovima.

Safet Mešanović, član Savjeta MZ Naselje heroja – Sokolje i vijećnik u općini Novi grad, tvrdi da lokalni vodovod nije dovoljan da snabdije svako domaćinstvo vodom.

Kaže da su zbog toga kuće, koje se nalaze u najvišim dijelovima ovih naselja, uvijek bez vode, dok su u domaćinstvima u nižim dijelovima Zabrđa, Siljevića i Sokolja česte redukcije koje traju do kasno u noć.

“Ovo je sramota. Ti ljudi jesu došli odnekud, ali oni su protjerani i napravili su tu domove, tu žive. Grozna je situacija da u 21. vijeku nemamo vodu za piće u svojim domovima, te da su nam kuće pune kanti, kanistera i flaša napunjenih vodom, kao usred rata”, ogorčen je Mešanović.

Senada Bostandžić, stanovnica naselja Smiljevići i odnedavno član Savjeta MZ Naselje heroja – Sokolje, tvrdi kako su im iz općine Novi grad obećali da će u 2009. godini dobiti vodu iz cijevi gradskog vodovoda, ali se to još nije desilo.

Rezervoar “Reljevo” u Dobroševićima je izgrađen, ali je zatvoren i nije u funkciji.

“Iz općine su nam rekli da vrše dezinfekciju cijevi. To rade predugo jer 15. decembra je rezervoar trebalo da bude pušten u pogon, ali nije”, negoduje Bostandžićeva.

Problema sa vodosnabdijevanjem imaju i novogradska mjesna zajednica Dobroševići, u kojoj trenutno živi 19.000 ljudi.

Iz općine Novi grad kažu da je 1992. godine na ovom lokalitetu živjelo samo 2.000 ljudi, te da je lokalni vodovod bio dovoljan za snabdijevanje vodom domaćinstava Dobroševića i Bojnika.

Damir Hadžić, načelnik općine Novi grad, ističe kako je najvažniji projekat koji ova općina realizira izgradnja rezervoara, pumpnih stanica i distributivne mreže, kako bi se uredno vodom snabdjela naselja Dobroševići, Bojnik, Reljevo, Zabrđe, Ahatovići i Smiljevići.

“Završili smo izgradnju rezervoara Reljevo koji bi trebalo vodom da snabdijeva Dobroševiće, Bojnik i dio Zabrđa. Prošle godine je za rekonstrukciju rezervoara Reljevo, pumpne stanice Stup i izgradnju dijela distributivne mreže izdvojeno oko dva miliona KM”, kaže Hadžić i napominje da su novac zajednički izdvojili općina i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

“Ove godine mi smo iz budžeta planirali izdvojiti milion maraka za izgradnju rezervoara u Donjim Mihaljevićima, a isto toliko bi trebalo izdvojiti i Ministarstvo”, najavljuje Hadžić i dodaje da će rezervoar “Reljevo” uskoro biti pušten u rad.

Vrijednost projekta izgradnje rezervoara i vodovodne mreže za naselja Dobroševići, Bojnik, Zabrđe, Sokolje, Smiljevići, Ahatovići i Reljevo je 6,2 miliona KM, a planirano je da se on završi do 2012. godine.

“Ovih dana trebalo bi u pogon da pustimo rezervoar ‘Reljevo’, koji će vodom iz gradskog vodovoda snabdjeti više od 350 domaćinstava. Izgradnjom rezervoara u Donjim Mihaljevićima vodom bi u toku 2010. godine trebalo da bude snabdjeveno još 1.000 domaćinstava”, istakao je načelnik općine Novi grad.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *