39 stepenica u sarajevskom Kamernom

U duhu pozorišta, koje je uvijek bilo mjesto susreta umjetnika iz različitih sredina i koje publici pruža mogućnost da uživa i u predstavama produciranim ne samo u Kamernom teatru 55, ova sarajevska teatarska kuća će 24. aprila 2015. godine od 20 satiz ugostititi Narodno pozorište Tuzla sa predstavom 39 STEPENICA, koje u Sarajevo stiže nakon gostovanja na Festivalu Mostarska liska 2015.

39 stepenica (Narodno pozorište Tuzla)
39 stepenica (Narodno pozorište Tuzla)

Melodrama nastala prema knjizi Johna Buchana iz 1915. godine, a koju je Alfred Hitchcook 1935. ekranizirao u poznati film, 39 stepenica je prerađena u kazališni tekst, verziju za samo četiri glumca, koju je u ovom obliku 2005. godine dramatizirao engleski glumac, komičar i dramaturg Patrick Barlow.

Koncept ove kazališne predstave zahtjeva da se cijeli pustolovni film 39 stepenica odigra sa samo četiri glumca. Jedan glumac igra Richarda Hannaya, glavnog junaka koji spašava svijet, jedna glumica tri dame s kojima je on u romantičnoj vezi, a dva preostala glumca igraju sve ostale uloge: muškarce i žene, pozitivce i negativce, škote, engleze i njemce, ovčice i ribice, a ponekad čak i grm. Ponekad moraju igrati i po dva lika u isto vrijeme. Sve se to odvija pri brzim i čestim izmjena svijetla i zvuka.

Iako je originalni film ozbiljna špijunska priča, kazališna ga verzija pretvara u veselu komediju u kojoj publika uživa u glumačkoj umješnosti i vještoj improvizaciji.

Čim je postavljena, predstava je u Engleskoj doživjela veliki uspjeh. Iz kazališta Tricycle Theatre gdje je premijerno izvedena, prešla je na West End već u septembru 2005. godine, a dvije godine kasnije počela je svoje prikazivanje i na Broadway-u. Igra se na mnogim svjetskim pozornicama, a dobila je i najprestižnije teatarske nagrade kao što su Oliver Award for best Comedy (2007) i Drama Desk Award (2008).

Redateljica Nina Kleflin o predstavi kaže: “39 stepenica je glumačka predstava. Ona je posvećena stavaranju čarolije kazališnim sredstvima. Ona je oda dovitljivosti, kreativnosti, mašti. Pozornica je prostor slobode. Tamo nam je dozvoljeno da budemo sve što poželimo. Sve što svojim umjećem možemo dočarati. Samo nam treba zahvalna publika koja će dopustiti da je ta luda i vesela igra ponese. Zavede. Razveseli. Publika spremna na zajedničko putovanje koje spašava svijet.”

Nina Kleflin pripada afirmiranoj generaciji hrvatskih kazališnih redatelja. Diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti u klasi profesora Koste Spaića. Iza sebe ima stotinjak profesionalnih kazališnih predstava. Režirala je u gotovo svim važnijim kazališnim kućama u Hrvatskoj. Dobitnik je Fulbrightove stipendije, u okviru koje je režirala i predavala u SAD. Režira i glazbenom žanru: opere, operete i mjuzikle. Bavi se i kazalištem za djecu. Posebni dio svoje karijere posvetila je radu sa slijepima kao redatelj i inovator Kazališta slijepih Novi Život. Osim u Hrvatskoj režira u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i u hrvatskom kazalištu u Kanadi. Bavi se prevođenjem, dramatizacijama i dramskim pisanjem. Slobodni je, samostalni umjetnik. Živi u Zagrebu, a 39 Stepenica je njena peta predstava u Narodnom pozorištu Tuzla.

Narodno pozorište Tuzla: 39 stepenica

Autor: John Buchan / Patrick Barlow / Alfred Hitchcock

Režija: Nina Keflin
Scenograf: Osman Arslanagić
Kostimografkinja: Marija Šarić – Ban
Izbor muzike: Robert Torre

Uloge:
Armin Ćatić – – – Richard Hannay
Ivana Perkunić – – – Pamela, Annabell, Margaret
Edis Žilić – – – Klaun 1
Midhat Kusljugić – – – Klaun 2
Džezida Teufiković – – – Glas radio-voditelja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *