66. godina FK Sarajevo

Na današnji dan, prije 66 godina, spajanjem OFD ‘Sloboda’ i RSD ‘Udarnik’, osnovan je jedan od najvećih klubova na ovim prostorima FK Sarajevo.

FK Sarajevo 1946
FK Sarajevo 1946
Zajednička sjednica Gradskog fiskulturnog odbora Sarajevo, OFD ‘Sloboda’ i RSD ‘Udarnik’ održana je 7. oktobra 1946. godine. Procijenjeno je da grad nema dovoljno kvalitetnih sportista da bi oni bili radzvojeni u više društava, a kao glavni zaključak sjednice donesena je odluka o spajanju ovih društava u jedno, na zajedničkoj sjednici zakazanoj za 24. oktobar 1946. godine. Tada je održana historijska sjednica, na kojoj su najprije članovi oba društva podnijeli detaljne izvještaje svoga rada, a potom se pristupilo izboru Predsjedništva novog društva. Za prvog Predsjednika izabran je Safet Džinović, dok su za dva potpredsjednika izabrani Vojo Marković i Alojz Stanarević. Nakon izbora Predsjedništva, odabrani su Upravni i Nadzorni odbor, a onda je na red došla odluka o imenu novog društva. Na prijedlog Šefketa Maglajlića, koji je bio izabran za predsjednika Nadzornog odbora, novo društvo je dobilo naziv Torpedo, po uzoru na istoimeni klub iz Moskve.

Od Torpeda do Sarajeva

Manchester United 2 - 1 Fk Sarajevo 1967 Kup UEFA
Odmah nakon osnivanja novog društva, klubovi su ponovo krenuli s radom, a najveća pažnja bila je usmjerena na Fudbalski klub ‘Torpedo’. Obzirom da je Udarnik prvi dio sezone završio na čelu Republičke lige, s učinkom od 7 pobjeda i samo 2 poraza, FK ‘Torpedo’ je preuzeo njihove rezultate i zauzeo mjesto u nastavku Prvenstva. Za trenera je postavljen Josip Bulat, a u tim ‘Torpeda’ su izabrani najbolji igrači iz Slobode i Udarnika: Hodžić, Vlajičić, Šarenkapa, Pauković, Fizović, Konjević, Radović, Viđen, Mustagrudić, dok su iz Slobode u novi Klub uzeti Mantula, Glavočević, Tošić, Pecelj, Novo, Strinić, Đ. Lovrić, Alajbegović.

Godinu dana kasnije FK ‘Torpedo’ mijenja ime u FK Sarajevo, nakon čega kreće slavna historija ovog kluba. Tokom postojanja, FK Sarajevo je samo tri sezone provelo izvan najvišeg ranga takmičenja u SFR Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini, po čemu je apsolutni rekorder. Po dvije osvojene titule šampiona Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, uz četiri titule Kupa BiH i jedan Superkup BiH, čine bogatu riznicu trofeja, koji su upotpunjeni i brojnim nastupima na evropskoj sceni.

Asim Ferhatović Hase
Asim Ferhatović Hase

Historiju Kluba, pogotovo blistavom čine njegova velika igračka i trenerska imena, a najveće od njih je svakako Asim Ferhatović Hase, ikona Kluba i apsolutni rekroder po broju postignutih pogodaka u zvaničnim mečevima. Pored legendarnog Haseta, galeriju slavnih ličnosti popunjavaju i imena Safeta Sušića, Miroslava Brozovića, Ibrahima Biogradlića, Faruka Hadžibegića, Mirsada Fazlagića, Franje Lovrića, Fuada Muzurovića, Edhema Šljive, Vahidina i Husrefa Musemića, Boška Antića, Refika Muftića, Želimira Vidovića, Svetozara Vujovića, Predraga Pašića, Mehmeda Janjoša, Dobrivoja Živkova, Suada Švrake i mnogih drugih, koji su ime FK Sarajevo proslavili kako u evropskim okvirima.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *