Adrenalinski turizam u Sarajevu

Dobrodošli u Sarajevo! Dobrodošli u najljepši grad na svijetu! Dobrodošli u Olimpijski grad! Dobrodošli u grad koji je prošao najdužu opsadu u istoriji čovječanstva!…

Baščaršija, Sarajevo
Baščaršija, Sarajevo

Sve su to krilatice domaćeg (skoro pa organizovanog) turizma kojim vabimo goste u glavni grad Bosne i Hercegovine. Ono što, slučajno ili namjerno, izbjegavamo napomenuti našim gostima je dodatna ponuda “grada opasnog življenja”, ono što nas krasi posljednjih godina. Ubistva, pljačke, premlaćivanja – svakodnevnica. Na to bi goste bio red barem upozoriti ako ne i dodijeliti po jedan pancir ili cijeli borbeni komplet svakom ko dođe u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Sredstva gradskog prevoza smo apsolvirali prije nešto više od dvije godine, kada smo pokazali svijetu da je moguće ubiti Denisa Mrnjavca bez bilo kakvog jasnog razloga sem objesti. Neki dan se nešto slično ponovilo ali je žrtva preživjela pa cilj nije ispunjen. Prošle smo godine, baš negdje u ova doba, pokazali da znamo prosuti mozak Amaru Mistriću, opet bez jasnog razloga.

Ipak, jučer (subota, 28. august 2010) smo doživjeli vrhunac, predstavljajući se kao vrsni strijelci na slučajne prolaznike u srcu Baščaršije. Baščaršije, kojom se hvalimo masama kao mirnom, ugodnom, istorijskom jezgru Sarajeva, gdje će svako ko dođe osjetiti dušu grada na Miljacki. Mirišu ćevapi, iz Kazandžiluka još poneko kucne čekićem po bakru, a kod Bezistana se, onako pred veče, kad vrelina augustovskog dana počne popuštati, montirao stameni maloljetnik i sačekuje mecima prolaznike i turiste. Jučer su metke “popili” dva domaća i jedan strani turist. Totalni adrenalin!

Dobrodošli u Sarajevo, centar adrenalinskog turizma!

Kako drugačije shvatiti sve ovo što se dešava nego kao tajni plan kantonalnih vlasti da namaknu još kojeg (adrenalinskog) turistu, obzirom da od nekakvih “akcionih planova za prevenciju maloljetničke delinkvencije” poodavno ne čusmo ništa.

Pa, ko voli nek izvoli. Ispred Bezistana na Baščaršiji, oko šestice predveče, dođite po svoj metak! Ostaje nada da policija još neko vrijeme neće uhvatiti ovog turističkog trudbenika i pokvariti akciju kantonalnih vlasti da se privuče više turista u Sarajevo.

piše: Nermin Čengić

Vezano: BORBENI KOMPLET ZA U GRAD

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Nermin Čengić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *