Aljkavost Semihe Borovac i Josipa Jurišića na štetu građana Sarajeva

Nakon što su bh. mediji objavili vijest da je Banja Luka jedini grad iz Bosne i Hercegovine koji je prije dva dana pristupio Konvenciji evropskih gradonačelnika koja za cilj ima smanjenje emisije ugljendioksida i borbe protiv klimatskih promjena nova gradska administracija provela je unutrašnju istragu kako bi se ustanovilo zašto Grad Sarajevo nije dobio poziv da se priključi ovoj važnoj inicijativi.

Semiha Borovac

Nakon proveden istrage utvrđeno je sljedeće: bivša gradska administracija zapravo je dobila poziv od Komiteta regija – savjetodavnog tijela Evropske Unije – na koji je trebalo odgovoriti do 19. januara 2009. godine. Sudeći po dokumentima koji su pronađeni u Gradskoj upravi za to je bio zadužen bivši zamjenik Gradonačelnika, Josip Jurišić, ali na poziv nije odgovoreno do trenutka promjene vlasti 28. januara. Ni bivša Gradonačelnica Semiha Borovac u razgovorima sa Gradonačelnikom Alijom Behmenom nije našla za shodno da prenense informacije o pozivu. Usto, gradski službenici zaduženi za međunarodnu saradnju zanemarili su dužnost da, iako je rok prošao, novu administraciju upoznaju sa pozivom i inicijativom.

Bivša gradska administracija ovim je putem direktno podrila kontinuitet vlasti, jednu od temeljnih odlika demokratske smijene vlasti. Šteta nanesena građanima je nemjerljiva: njima je oduzeto pravo da postanu dio evropskih procesa u borbi protiv klimatskih promjena, u dobijanju čistog zraka i čiste i obnovljive energije, dok je Sarajevo još jednom svrstano među kasabe, a ne ozbiljne evropske gradove. Bivša SDA-ova administracija pokazala je još jednom da državu poima kao privatnu svojinu i da je Grad Sarajevo – a još manje dobrobit građana – ne zanima ako nije na vlasti. Bivša gradonačelnica i njen zamjenik pokazali su aljkavost zanemarujući svoju profesionalnu odgovornost prema građanima, Gradu Sarajevu i funkcijama koje su vršili.

Nova administracija poduzeće niz mjera kako bi pokušala popraviti štetu. Prije svega, protiv državnih službenika koji su svojom neprofesionalnošću pridonijeli ovom, najblaže rečeno skandalu, biti će pokrenut disciplinski postupak. Novi gradonačelnik i Gradska uprava žele i ovako pridonijeti uspostavljanju novih normi ponašanja državnih službenika i odgovornosti kako prema službi tako i prema građanima. U međuvremenu, Ured Gradonačelnika je već pokrenuo aktivnosti na uspostavi kontakta sa Komitetom regija u cilju da barem retroaktivno pristupi Konvenciji i zatraži sredstva za programe borbe protiv klimatskih promjena i čiste energije.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *