Sarajevska izletišta i parkovi prirode na meti nesavjesnih

Sarajevska izletišta i parkovi prirode na stalnoj su meti nesavjesnih građana, a sve je više pritužbi eko-udruženja i planinara o nelegalnoj sječi drveća i nelegalnog lova.

Bijambare

Elma Karović, upraviteljica parkova prirode “Skakavac” i “Bijambare”, kaže da često nalaze razbijene informativne table i da ih stalno moraju mijenjati: “Što se tiče nelegalne sječe šume u parku “Skakavac” i žalbi eko-udruženja i planinara, mogu pouzdano potvrditi da u parku “Skakavac” nema nelegalne sječe. Ali, “Skakavac” vam je širok pojam, mnogo je šume koja izlazi iz okvira Kantona Sarajevo i kojom ne gazduju “Sarajevo šume”, tako da je moguće da nelegalne sječe ima na drugim područjima”, kaže Karović.

Prema njenim riječima, donedavno je veliki problem bio nelegalni lov, ali da je toga sada puno manje: “Imamo dogovor sa lovačkim udruženjima i on se uglavnom poštuje, mada se često desi situacija da lovački psi budu pušteni u parkove. Onda se lovci pravdaju da su psi zalutali”, objašnjava Karović te ističe kako građani još nemaju razvijenu svijest o ljepotama koje ih okružuju, te da često, u jeku sezone na izletištu Skakavac i Bijambare nalaze smeće i uništen mobilijar.

I u “Sarajevo šumama” kažu da građanima nedostaje educiranosti kada je u pitanju zaštita šume i prirode uopšte, te da je veliki problem sa nelegalnom sječom šume u Kantonu Sarajevo.

Vodopad Skakavac

Sarajka Fahira L. kaže da svakog vikenda ide na neko od sarajevskih izletišta, te da je svjedok tome da smeća ima svuda, kao i da klupe, kante za smeće i stolove stalno uništavaju: “Planinari nam također stalno pričaju kako viđaju lovce u područjima kojima gazduju općine i ‘Sarajevo šume’, kao i da je povećana sječa šume”, kaže ova Fahira.

Suad Hećo, izvršni direktor u preduzeću “Park”, koje je zaduženo za izletišta Vrelo Bosne i Stojčevac, kaže da je najveći problem što građani konstantno uništavaju zelene površine: “Konstantni nam je problem s informativnim pločama – građani ih stalno uništavaju, kao da su sebi dali u zadatak da ruše i sklanjaju table i onemogućavaju informacije”, kaže Hećo.

Tvrdi da im je najveći problem na izletištima Vrelo Bosne i Stojčevac kada su lijepi dani: “Ljudi roštiljaju na zelenim površinama, bacaju smeće ribama, ostavljaju ga po zelenoj površini, lome kante, klupe i to je strašno. Jedno vrijeme smo šutjeli. Pokušali smo da ne kukamo na građane Sarajeva, ali ovo je prevršilo mjeru i moram da kažem da nikakve kulture i odgoja nemamo”, rekao je Hećo.

Kada je u pitanju izletište Barice u općini Stari grad kažu da nemaju saznanja o nelegalnom lovu i sječi drveća, ali mole građane da ukoliko raspolažu ikakvim informacijama, da ih o tome obavijeste. Karovićeva ističe da svake godine imaju problem kome povjeriti sječu oboljelih i porušenih stabala u parkovima prirode u toku zime: “Uvijek angažiramo privatnike koji volovima izvlače polomljena i oboljela stabla iz šume. Trenutno ništa ne radimo u parku “Skakavac” jer je zima i sve je zaleđeno”, objašnjava Karovićeva.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *