AMILA SULEJMANOVIĆ

« Muzika Sarajeva

Nezaboravan je Amilin snažan vokal na popularnoj “Volim te još” grupe Valentino

Amila Sulejmanović
Amila Sulejmanović
Amila Sulejmanović je rođena 1963. godine u Sarajevu. Za visoku, zgodnu i muzikalnu plavokosu tinejdžerku koja je odrastala u društvu umjetnika nije bilo logičnijeg životnog opredjeljenja nego da zapjeva.

Prvi nastup bilježi u bendu “Kazablanka” sa kasnijim članovima grupe Plavi orkestar, Mladenom Pavičićem Pavom i Admirom Ćeremidom.

Tokom studija prava, putuje Sovjetskim savezom sa grupom sarajevskih muzičara. To je bilo fascinantno iskustvo za mladu Jugoslovenku, posebno ako se zna da su je tamošnje vlasti smatrale špijunkom. Nakon godinu dana Amila se vraća u Sarajevo.

[jwplayer config=”Out-of-the-Box_278” mediaid=”18346”]
Valentino ft. Amila - Volim te još
Pjevala je prateće vokale novoosnovanom bendu Valentino na njihovom prvom albumu “No 1” iz 1983. godine. Upečatljiv je njen snažan vokal na izuzetno popularnoj pjesmi “Volim te još”, a priča se i da je čuveni refren njena ideja. Poslednji nastup sa Valentinom je imala u Mostaru prilikom ispraćanja štafete.

Pored pjevanja nerijetko uskače u projekte svojih prijatelja, pa se tako pojavljuje video spotu Bijelog dugmeta “Polubauk polukruži poluevropom”.

Amila Sulejmanović i Ipe Ivandić
Amila Sulejmanović i Ipe Ivandić
Zajedno sa svojim momkom Ipetom Ivandićem, bubnjarem Bijelog dugmeta u to vrijeme odlučuje osmisliti svoj solistički muzički projekat. Bend “Amila” čine Amila Sulejmanović, vokal; Damir Misirlić, klavijature; Ipe Ivandić, bubnjevi.

Svoj debitantski album objavljuje 1985. godine. Snimanje albuma “Kakav divan dan” opisala je kao sasvim nepretenciozno druženje u dobroj atmosferi, gdje bi prijatelji i kolege nailazili u studio i sami budili ideje za saradnju. Na Amilinom prvom albumu su učestvovali: Sead Lipovača, Mladen Vojičić Tifa, Alen Islamović, Nikša Bratoš…

[jwplayer config=”Out-of-the-Box_278” mediaid=”18347”]
Amila - Kakav divan dan
Jaka ekipa, podstaknuta uspjehom debitantskog albuma odmah je krenula pripremanje pjesama za drugo drugi. Amila je ovoga puta bila autorica nekoliko tekstova, a na albumu gostuju čuveni gitarista Zlatko Manojlović, Senad Galijašević (Senad od Bosne, Senna M) i Laza Ristovski na klavijaturama.

Drugi album objavljuje 1986. godine. “Igre slobode” su bile pompezno najavljivane ali se osjetio nedostatak jačine i iskrenosti prvog albuma. Ubrzo nakon neuspjeha bend prestaje s radom.

Amila se, poslije solističke epizode, 1987. godine vraća pjevanju pratećih vokala u Bijelom dugmetu, zajedno sa Lidijom Mihajlović i Zumretom Zuzi Midžić (Mirzino jato). Sarađivala je i na albumima “Bombaj štampe” i Nede Ukraden.

Amila Sulejmanović
Amila Sulejmanović
Rame uz rame sa Zanom Nimani, Borom Đorđevićem, Dejanom Cukićem, Snežanom Jandrlić, Brankom Đurićem, Čavketom i Massimom Savićem, učestvuje u rock opereti Televizije Beograd “Kreatori i kreature”, koja je emitovana 1988. godine.

Poslije toga, njen život se iz korijena mijenja i Amila pakuje kofere i seli u London, gdje i danas živi. Okreće se misticizmu i ezoteriji, šalje svoje demo-snimke sa izvođenjem bosanskih sevdalinki čuvenom kompozitoru Jah Wobble-u, koji je očaran njenim pjevanjem bez pratnje instrumenata. Otvara se novo poglavlje u Amilinoj karijeri i ona prelazi na world pravac. Školuje glas kod Richarda von Alde, u maniru italijanskog bel canta, ap pored pjevanja u operi, Amila danas nastupa širom svijeta sa Wobble-ovim i brojnim jazz muzičarima bendom “Deep space”.

« Muzika Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *