Ars Aevi izložba u pripremi: Remo Salvadori i Chiara Bertola

Remo Salvadori u SarajevuRenomirani talijanski umjetnik i kustosica boravili su u Sarajevu u prvoj fazi pripreme izložbe u ciklusu Ars Aevi “Velikani savremene svjetske umjetnosti u Sarajevuâ”.

Slijedeći kontinuitet ciklusa predstavljanja reprezentativnih izložbi internacionalnih (Pistoletto, Bassiri, Kounellis…) i bosanskohercegovačkih umjetnika (Hadžifejzović, Bajević, Jokanović) u pripremi je osma velika izložba Ars Aevi, predviđena za 2010. godinu. Sedma izložba, uvaženog bosanskohercegovačkog umjetnika Edina Numankadića u suradnji sa zagrebačkim kustosom Zvonkom Makovićem, bit će realizirana u jesen ove godine.

Remo Salvadori odlučio je da svoj sarajevski projekt razvije nakon posjete gradu i njegovim izložbenim prostorima, nakon doživljaja sa njegovim ambijentom i susreta sa budućim saradnicima u kreativnom procesu.

U fazi sagledavanja mogućih lokacija, ostvareni su radni sastani sa direktorom galerije Collegium artisticum Strajom Krsmanovićem i direktoricom Umjetničke galerije Bosne i hercegovine Melihom Husedžinović, koji su otvorili vrata svojih institucija za saradnju sa ovim uglednim umjetnikom. Nakon obilaska niza izložbenih i historijskih prostora u Sarajevu, u prostoru Art Depoa Ars Aevi ostvaren je susrest sa proširenim stručnim timom Ars Aevi i predstavnicima Ambasade Italije, u kojem je razvijan koncept budućeg projekta.

Chiara Bertola, danas umjetnička direktorica gigantskog centra za savremenu umjetnost u Milanu „Hangar Biccocca” i kustosica venecijanske Fondacije Querini Stampalia, je umjetnička direktorica izložbe „Kolekcija Venecija za Ars Aevi”. Na osnivačku izložbu nukleusa koja je, u saradnji Fondacijama Querini Stampalia i Bevilacqua La Masa, održaana u programu Venecijanskog bijenala 1997. godine, Bertola je pozvala umjetnike najvišeg internacionalnog renomea – Rema Salvadorija, Ilyu Kabakova, Josepha Kosutha, Nan Goldin, Alighiera Boettija, Mimma Palladina, Juliana Opiea, Rosemarie Trockel, Cindy Sherman.

Salvadori i Bertola iskoristili su ovaj povod i za analizu postavke Art Depoa i aktuelnog stanja umjetničkih djela njihove Kolekcije, iskazujući zadovoljstvo stanjem djela i ostvarenim konceptom postavke koji je Ars Aevi plasirao u Art Depou Ars Aevi. U susretima sa novinarima Remo Salvadori je izjavio da je “suština umjetnosti u komunikaciji i u razmjeni energija. Energije Ars Aevi su snažne, povezuju važne stvaraoce koji čine svjetske izvore umjetničkog stvaranja,te je stoga čast i velika inspiracija stvarati u ambijentu Ars Aevi.â” Chiara Bertola se priključila ovom stavu uz napomenu da ona kao kustos prestižnih institucija u Italiji sa ponosom pripada mreži protagonista Projekta Ars Aevi, ističući da je Ars Aevi jedinstveni i iznimno uspješni projekat po kojem se Sarajevo, Bosna i Hercegovina, ali i cijeli ovaj region, prepoznaju danas na internacionalnom planu. Na pitanje novinara koliki je realni značaj Kolekcije Ars Aevi, nakon kraćeg promišljanja Bertola je odgovorila: “Zapravo, ovakvu kolekciju nema ni Venecija. Kad malo bolje razmislim, uzevši u obzir ne samo imena nego i konkretna djela koja vi imate u Sarajevu, mogla bih reći, iako to može zvučati pretjerano, da možda ovakve Kolekcije nema ni Italija!â”

Ars Aevi nastavlja saradnju a svojim kustosima – umjetničkim direktorima Kolekcije. U predstojećim godinama sa Chiarom Bertola, i drugim umjetničkim direktorima koji čine dio širokog stručnog tima Ars Aevi, predviđeni su programi širenja Kolekcije Ars Aevi, održavanja i promoviranja postojećih djela Kolekcije, obrazovni susreti i velike reprezentativne izložbe prestižnih umjetnika, osnivača ove kolekcije sarajevskog muzeja savremene svjetske umjetnosti.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *