Beton Sarajevo Fest

Ulični festival slikanja je najpopularniji slikarski festival širom svijeta, na kojem učestvuju mladi likovni umjetnici i od glavnog trga svoga grada na nekoliko dana učine da izgleda potpuno drugačiji.

Beton fest Sarajevo 2012
Beton fest Sarajevo 2012

Prvi međunarodni festival uličnog slikanja održan je 1972. godine u Grazie di Curtatone, Italija, a po uzoru na talijanske “Madonnare” koji su do Drugog svjetskog rata, putujući po Italiji na gradskim trotoarima slikali vjerske motive.

Street paint festival održava se svake godine diljem svijeta, u gotovo svakoj zemlji, odnosno većem gradu. Ovakva vrsta festivala spaja mlade likovne umjetnike cijelog svijeta, koji kroz učešća na festivalima razmjenjuju znanja, vještine i iskustva. Namjera slikanja na glavnim trgovima jeste privlačenje pažnje prolaznika u što većem kvantitetu.

Tokom proteklih desetljeća razni umjetnici su razvili nove stilove, bazirane na radu umjetnika poput Andrea Mantegna, MC Escher, Michelangelo, Hans Holbein i drugima. Danas se ovo djelo zove 3D Ulično Slikarstvo, 3D umjetnost trotoara, 3D Umjetnost krede, 3D Sidewalk umjetnost, 3D iluzija, anamorphic ili 3D.

Street paint u Sarajevu

Lokacije ovog umjetničkog dešavanja u Sarajevu će biti Ulica Ferhadija, Vilsonovo šetalište, zatim prostor preko puta Maršalke, te Trg djece Sarajeva, gdje će biti održana i centralna manifestacija. Za vrijeme održavanja festivala odabran je posljednji vikend u mjesecu junu 2012. godine.

Beton fest Sarajevo 2012

Prvi dan festivala će biti radni. Timovi Beton Sarajevo festa će na raličitim lokacijama Sarajeva oslikati pločnike i šetališta našeg grada.

Sarajevska Katedrala: Sjećanje na Madonnare, učesnici će raditi slike na zadatu temu.

Ulica Ferhadija: Učesnici će raditi sliku jezera u kojem se odražava prednja strana Gradske Tržnice.

Ispred Vječne Vatre: individualni projekti

Vilsonovo šetalište: Otvorenje festivala; akcija performansnog pretvaranja šetališta u veliku poplavu.

Zemaljski muzej: Apstrakcija propadanja bosanskohercegovačke kulture.

Drugi dan festivala će svaki učesnik raditi 3D slike sam za sebe, a centralna manifestacija se održava na Trgu Djece Sarajeva.

Preko puta Maršalke: Beton Kids Festival

Trg djece Sarajeva: Centralna manifestacija sa individualnim izradama 2D ili 3D slika; zabava uz dodjelu nagrada.

Vilsonovo šetalište: Nastavak reprodukcije i performansa, aktivnosti fotografisanja i prepuštanje novog izgleda prolaznicima.

Iako se festival održava cijela dva dana, slike na pomenutim mjestima, prema tradiciji, ostaju sve do prvih padavina.

Učesnici festivala su likovni umjetnici, studenti Akademije likovnih umjetnosti, učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti i svi drugi koji se jave na poziv za učešće. Svi učesnici će biti raspoređeni u timove, a svaki tim će oslikavati tačno određenu površinu u različitim dijelovima grada.

Na Beton Sarajevo Festu će ukupno učestvovati stotinu umjetnika.

Termin: 23. juni 2012
Mjesto: Trg djece Sarajeva, Ulica Ferhadija, Vilsonovo šetalište, Prostor preko puta Maršalke
Napomena: Zbog vremenskih prilika, postoji mogućnost pomjeranja datuma održavanja festivala.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *