Bijela tabija – arheološki lokalitet

Topovska đulad iz Bijele tabije
Topovska đulad iz Bijele tabije
U četvrtak je u Brusa bezistanu, depandansu Muzeja Sarajeva, povodom obilježavanja Dana Grada Sarajeva, otvorena izložba “Bijela tabija – arheološki lokalitet”.

Bijela tabija se tretira kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedno je od najslojevitijih fortifikacijskih arheoloških lokaliteta, kako u zemlji tako i šire.

Na izložbi su predstavljeni samo neki od artifakata materijalne kulture, koji se protežu od srednjeg vijeka pa preko osmanlijskog perioda i austro-ugarskog perioda, do danas. Brojno oruđe, oružje, novac i raznovrsni upotrebni predmeti izrađeni od keramike i različitih metala svjedoče o burnim vremenima Sarajeva na raskrižju svijeta.

Uz arheološka iskopavanja, duži niz godina se kontinuirano provode mjere zaštite, sanacije i rekonstrukcije Bijele Tabije.

U toku navedenih aktivnosti otkriveni su unutar bedema ostaci temelja džamije Ebul-Feth Mehmed-hana, koju spominje Evlija Čelebija da je napravljena za vrijeme vladavine Sultana Mehmeda Fatiha (1451- 1481) unutar tvrđave. Evlija Čelebija o ovoj džamiji piše da je između mnogobrojnih džamija u Sarajevu baš ona “prva gore u gradu”, te da je pogodna, malena i skromna. Kad je srušena nije poznato, mada se pretpostavlja da je na tom mjestu bila sve do 1811. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *