BOMBAJ ŠTAMPA

« Muzika Sarajeva

Bombaj štampu su 1982. godine osnovali gitarista Nedim Babović i glumac, humorista i pjevač Branko Đurić popularno Đuro.

Bombaj štampa
Bombaj štampa

Ubrzo nakon osnivanja po sarajevskim klubovima sviraju zajedničke i samostalne koncerte na kojima su redovni bili čuveni hitovi “Željo”, “Džoging kroz Alipašino Polje”…

Bombaj štampa - Džoging kroz Alipašino Polje

Djelovanje grupe su uveliko ograničavale Đurine glumačke obaveze, pa prva ploča “Bombaj Štampa” izlazi tek 1987. godine. Autori većine pjesama su Nedo i Đuro, a prateće vokale na ovom albumu pjeva Rizo iz grupe Elvis J. Kurtović, Amila Sulejmanović, te Gile i Čavke iz Električnog orgazma. Sa prvog albuma se izdvojaju hitovi “Mrak i ja”, “Otvorena pjesma Đorđu B.”, “Điđi-miđi (Patetika)”, “Često poželim da sve zaboravim”. Promocija albuma je kasnila više od godinu dana jer je u vrijeme objave Đuro bio angažovan na snimanju filma “Dom za vešanje”. U proširenom sastavu, koji je obuhvatao i duvačku sekciju, grupa svira koncerte širom Jugoslavije i učestvuje na turneji “Top liste nadrealista”.

Bombaj štampa
Bombaj štampa

Svoj drugi album, “Ja mnogo bolje letim sam”, Bombaj štampa u nešto izmijenjenom sastavu, objavljuje 1990. godine. Umjesto Ademira Volića dolazi Dragan Bajić, za gitarom se pojavljuje Zoran Šerbedžija, a umjesto Nene Jeleča, koji se na ovom albumu pojavljuje u ulozi producenta, bas gitaru svira Srđan iz Crvene jabuke. Kao gost u pjesmama “Kad moj Nedo i njegov Brada sviraju blues” i “Šarene ulice” pojavljuje se Davor Gobac iz Psihomodo popa. Bombaj Štampa svoj zadnji predratni nastup bilježi u Pakracu, u vrijeme prvih barikada 1992. godine.

Bombaj štampa - Nedim

Obnavljanje rada i prvi koncert Bombaj štampe desio 16. augusta 2008. godine, u okviru 14. Sarajevo Film Festivalu. Svirka u atriju sarajevskog Doma oružanih snaga (Dom armije) je bila žestoka. Album “Neka DJ odmah dole siđe”, Bombaj štampa objavljuje 2010. godine, a na njemu se, pored naslovne, izdvaja i rado slušana pjesma “Nedim”.

« Muzika Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *