Bosanski križ: Kršćanski nadgrobni spomenici

Ivan LovrenovićPromocija knjige Ivana Lovrenovića “Bosanski križ – Kršćanski nadgrobni spomenici iz razdoblja turske vlasti” upriličena je u četvrtak u prostoru Franjevačkog međunarodnog studentskog centra u Sarajevu.

Namjera ove male publikacije s fotografijama koje su u njoj jednako važne kao i tekst, jer staro pravilo veli jedna slika govori više nego tisuću riječi, jest da se pobudi zanimanje za staru kršćansku nadgrobnu skulpturu iz osmanskoga doba, koja je jedan od najautohtonijih kulturno-povijesnih znakova i vrijednosti stare Bosne, a danas leži zanemarena i neprimijećena, izložena propadanju, uništenju i zaboravu.

Riječ je o uspravnim spomenicima različitih veličina i podvrsta, koji su najčešće izvedeni iz osnovnoga oblika što neizravno sugerira čovjekoliku i krstoliku figuru u isti mah. One su se nad kršćanskim grobovima širom Bosne, po svemu sudeći, počele pojavljivati krajem XV i početkom XVI stoljeća.

Fotografije koje se nalaze u ovoj knjizi i koje pokazuju stanje ovih spomenika najvećim dijelom su rad Josipa Lovrenovića, nekoliko fotografija preuzeto je od Borisa Divkovića, fra Tomislava Brkovića, Perice Džeke, fra Miljenka Petričevića, te fotoarhiva Svjetla riječi.

O knjizi su govorlii: Miro Jelečević, teolog, Snježana Mutapčić, povjesničarka umjetnosti, i autor.

Jelečević se osvrnuo na sveprisutnu kulturu zaborava po kojoj će bolje proći “pronalazači piramida” nego istinski istraživači povijesti koji svoj posao rade otvorenih očiju.
A Lovrenović, koji evidentira stvari koje postoje i pokazuje ono što je ostalo a sačuvalo se samo je upravo takav istraživač.

Jelečević je istakao da ova knjiga poziva na djelovanje, na intervenciju.

Lovrenović je rekao da ako ove spomenike sagledamo u njihovoj kulturno-povijesnoj ulozi, tek tad se pokazuju u svoj svojoj važnosti.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *