Bosna i Hercegovina je PRVAK EVROPE! Osmi put!

Bosna i Hercegovina je po OSMI PUT PRVAK EVROPE, a za to su zaslužni istinski heroji života i sporta: Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Asim Medić, Adnan Manko, Safet Alibašić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Beniz Kadrić, Adnan Kešmer, na čelu sa selektorom Mirzom Hrustemovićem.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, zlatni na Paraolimpijadi u Londonu 2012
Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, zlatni na Paraolimpijadi u Londonu 2012

Već nekoliko godina nas sve manje iznenađuje vijest koja dođe nekoliko dana nakon što najtrofejniji sportisti Bosne i Hercegovine, reprezentativci u sjedećoj odbojci, otputuju na neko takmičenje. Navikli su nas na medalje, a posljednjih godina su to redovno najsjajnije – zlatne.

Momci koji se susreću sa mnogostrukim preprekama u životu, unatoč svemu ih savladavaju, a na sportskom planu čine istinska čuda. Donose pehare i odavno su netaknuti na tronu najboljih. Višestruki su olimpijski, svjetski i evropski prvaci. Upravo su u poljskom Elblagu, u susretu sa reprezentacijom Rusije, najsjajniji momci Bosne i Hercegovine pokupili (još jedno) svoje osmo evropsko zlato. BEZ IZGUBLJENOG SETA OD POČETKA DO KRAJA PRVENSTVA. To mogu samo najbolji!

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, najtrofejni sportisti Bosne i Hercegovine
Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, najtrofejni sportisti Bosne i Hercegovine

Evropski prvaci, reprezentativci Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci nikad nisu bili miljenici ‘struktura’, a često su se za takmičenja pripremali u lošim uslovima, na njih putovali autobusima po nekoliko dana, što je barem čudno za bilo koji sport, a posebno najtrofejniji u državi. Već je postalo dosadno ponavljati ono što već svi znaju, kako nadležni rijetko otvaraju svoja vrata i daju podršku uspjesima iako se istima vrlo rado diče. I pojavljivanja u medijima su rijetka, često zakašnjela. Direktni prenosi utakmica, čak i finala u kojima redovno pobjeđuju izabranici Mirze Hrustemovića su tek povremeni incidenti.

Ali HEROJI i dalje pobjeđuju. Svaka nagrada za trud i rezultate najtrofejnijih bh. sportista je najčešće dolazila na neku pojedinačnu inicijativu, ali i pored toga, oni su svoju zemlju redovno predstavljali u najboljem svjetlu, u sportu kojim se bave donoseći ubjedljivo najbolje rezultate, istovremeno ostavljajući za sobom mnoge, daleko priznatije, poznatije i plaćenije sportiste u ovoj zemlji.

Mirza Hrustemović
Mirza Hrustemović, najtrofejniji selektor Bosne i Hercegovine

I zato, ponovimo – Bosna i Hercegovina je po OSMI PUT PRVAK EVROPE, a za to su zaslužni istinski heroji života i sporta: Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Asim Medić, Adnan Manko, Safet Alibašić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Beniz Kadrić, Adnan Kešmer, na čelu sa selektorom Mirzom Hrustemovićem.

Duboki naklon i najiskrenije HVALA što nas, koji redovno pratimo njihove sjajne nastupe i vrhunske rezultate, svojim radom i trudom inspirišu! Nadajmo se da će inspirisati i još veći broj Bosanaca i Hercegovaca žednih pobjeda. Ljudi što redovno strepe da li će razmažene zvijezde drugih reprezentativnih sportova u Bosni i Hercegovini imati loš dan ili se naći uvrijeđenima što ih se ne ‘nosa na dlanu’, dok u reprezentativcima Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci imaju bez ikakvih uslova i potraživanja, redovan i najsigurniji odabir za pobjedu.

Nermin Čengić, Sarajevo, 21. septembar 2013

Detalj sa finalne utakmice Bosna i Hercegovia - Rusija na Evropskom prvenstvu u Poljskoj (Elblag, 21. septembar 2013)
Detalj sa finalne utakmice Bosna i Hercegovia – Rusija na Evropskom prvenstvu u Poljskoj (Elblag, 21. septembar 2013)

Izvještaj: BOSNA I HERCEGOVINA 3:0 RUSIJA

U prvom setu naši momci dobro kreću i brzo prave prednost od 5:2. Rusi sustižu na 7:7, a nakon 8:7 za Bosnu i Hercegovinu odlazi se na prvi tajmaut. U drugom dijelu prvog seta borbenost donosi tri poena i prednost od 11:7 za Bosnu i Hercegovinu. Rusi žele pokazati da nisu došli da se brane pa smanjuju na 11:9. Na 16:12 za Bosnu i Hercegovinu odlazi se na drugi tajmaut. U trećem dijelu prvog seta Rusija ulaže dodatne napore i sustiže razliku na 17:17, a zatim prelaze i u minimalno vodstvo od 19:20. Selektor Hrustemović pravi nekoliko izmjena tražeći novu inspiraciju kod svojih igrača što je ubrzo urodilo plodom za 21:20. Do kraja prvog seta slijedi međusobna razmjena poena ali su naši momci bolji i završavaju prvu finalnu etapu na putu za zlato, rezultatom 25:22 i 1-0 u setovima.

U drugi set se ušlo obostrano borbeno. Igralo se poen za poen, a kod rezultata 9:9 se odlazi na tajmaut. Nakon kratkog odmora reprezentativci Bosne i Hercegovine se bude i odlaze na teško dostižnih 19:12. Slijedi novi tajmaut, a u trećem dijelu drugog seta Rusi smanjuju na 20:14. Njihov selektor će na 21:16 pozvati tajmaut shvatajući da je vrag odnio šalu. Rusi smanjuju na 22:19 ali naši majstori ne dozvoljavaju iznenađenje, pa se drugi set završava u korist Bosne i Hercegovine rezultatom 25:20 i 2-0 u setovima.

U trećem i isposataviće se odlučujućem setu Rusija kreće na sve ili ništa. Poveli su 0-2. Izmjena u Bosni i Hercegovini i rezultat je već 4-4. Rusi se ne daju, pa idu na 4-6, ali onda prave nekoliko kobnih grešaka, što se ne smije učiniti protiv najbolje reprezentacije na svijetu, koja ne propušta priliku da povede 12:7. Na 16:11 se odlazi na tajmaut, nakon kojeg nepobjediva selekcija Mirze Hrustemovića, uz malo odlaganja, ovaj produženi treći set privodi kraju rezultatom 30:28 i osvaja OSMI naslov PRVAKA EVROPE!

Sa novih 3-0, Bosna i Hercegovina je jedina reprezentacija na ovom prvenstvu bez izgubljenog seta. Treba istaći i to da Rusima večeras nije pomoglo ni par diskudabilnih sudijskih odluka jer su igrali protiv osmostrukih prvaka Evrope – Reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci!

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *