Branković (ne) može ostati premijer

Federalni premijer Nedžad Branković nije želio jučer komentarisati optužnicu koju je protiv njega i bivšeg federalnog premijera Edhema Bičakčića podiglo Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.

Transparency International BiH će uputit dopis stranci SDA, u kojem će ukazati da je neprihvatljivo da osobe protiv kojih se vode postupci zbog zloupotrebe službenog položaja, kao što je slučaj s Brankovićem, i dalje ostanu na trenutnim pozicijama.

“Svugdje u svijetu zvaničnici protiv kojih se vode sudski postupci odstupaju sa dužnosti ili budu smijenjeni. Političke stranke treba da shvate da im takve osobe predstavljaju balast. Na to ih obavezuje odgovornost prema građanima”, istakao je izvršni direktor TI-ja BiH Srđan Blagovčanin.

Predstavnički dom federalnog Parlamenta će u prvoj polovini maja razmatrati inicijativu Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH za smjenu Vlade.

“Na toj sjednici svi će imati priliku izjasniti se i kazati i o slučaju pokretanja optužnice protiv premijera. To je jedan od razloga više da se glasa za nepovjerenje Vladi. Ružna je poruka građanima da neko bude na vlasti, a da se protiv njega vode postupci za zloupotrebe”, istakao je predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Nermin Nikšić.

Član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić navodi kako je za izabrane zvaničnike u Izbornom zakonu BiH jasno navedeno kada im mandat prestaje po sili zakona. Tako je zakonom propisano da mandat izabranom zvaničniku prestaje onog momenta kada ima pravosnažnu sudsku presudu kojom je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju dužem od šest mjeseci.

“Za izvršne organe, odnosno premijere i ministre, gdje spada i Branković, nema nikakvih zakonskih propisa kojim se uređuje i reguliše u kojim slučajevima dolazi do ostavki ili smjena. Samo podizanje optužnice ne znači ništa uzimajući u obzir da je svako nevin dok mu se ne dokaže počinjeno djelo. Stvar je ličnog odnosa i stranke kojoj pripada kako će postupiti”, kazao je Petrić.

U CIK-u navode kako u slučaju federalnog premijera sud trebaju dati i predsjednica i potpredsjednici Federacije BiH, koji i predlažu mandatara Vlade.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *