Vijećnica: Propadanje i pohlepa

VijećnicaNakon dva neuspješna tendera za obnovu Vijećnice, Gradska uprava objavila je i treći međunarodni tender za obnovu jednog od simbola Sarajeva.

Drugi tender poništen je jer su ponude dva ponuđača uključivale previsoke cijene radova.

Na prvi tender javile su se četiri firme, čije su ponude ocijenjene nekvalitetnim. Gradska uprava će raspisati novi tender za prvu fazu radova na obnovi Vijećnice, koja uključuje i rekonstrukciju fasade.

“Treći tender ići će putem ograničenog postupka, odnosno po kraćim rokovima prijavljivanja”, istakao je Emir Suljagić, savjetnik gradonačelnika za informisanje.

Tender uključuje izvođe nje građevinskih i zanatskih radova za arhitektonsku obnovu Vijećnice, a dio sredstava za prvu fazu rekonstrukcije osiguran je iz budžeta Grada Sarajeva i putem donacija.

Prema riječima Muniba Buljine, direktora Zavoda za kulturno-historijsko nasli jeđe Kantona Sarajevo, stav Zavoda je da bi se napokon trebalo krenuti s obnovom ovog objekta.

“Nakon višegodišnjih priprema, animacije i uloženog truda kako bi se pribavila sva neophodna dokumentacija, trebalo bi početi obnovu. Iako su došla teška vremena, to ne bi trebalo spriječiti sanaciju jer je do sada donacijama prikupljen dio sredstava. Bilo bi neozbiljno odgađati obnovu nakon svega što smo prošli. Ako budemo čekali i pravili zastoje, Vijećnica će i više propasti, a to će iziskivati dodatna sredstva”, naglasio je Buljina.

Ukupna vrijednost radova obnove u ratu uništene Vijećnice iznosi oko 20 miliona maraka. Donacije za obnovu objekta, između ostalih, izdvojile su vlade Kraljevine Španije i Republike Mađarske, gradovi Budimpešta, Podgorica i Ljubljana, Društvo za obnovu Vijećnice iz Austrije, a najavljena je i skora uplata donacija Evropske komisije, te Tirane, Nikozije, Zagreba i Beča.

piše: S. Huremović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *