Britanka zbrinuta na koševskoj klinici

Britanka zbrinuta na KoševuUživanje na snježnim stazama Jahorine šezdesetdvogodišnja Britanka Susan Sinclair iz Stoice Mandavile-a u blizini Londona u četvrtak je zbog pada morala zamijeniti bolesničkom sobom.

Usljed preloma desne potkoljenice hitno je prebačena na Kliniku za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Sarajevo, gdje joj je uspješno obavljen operativni zahvat. Ona se sada osjeća veoma dobro i neizmjernu zahvalnost, kaže, duguje ljekarima ove klinike sa prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem na čelu.

Operaciju su, kako nam je rekla dr. Ehlimana Hadžić, specijalizantkinja, radili i ljekari dr. Hasan Tanović i dr. Semin Bećirbegović. Prije samog operativnog zahvata u četvrtak, pojavila se rasprava o tome da li da se pacijentica prebaci u Englesku ili ovdje operiše.

“Mi smo bili za to da se i na našoj klinici može uraditi ovakav operativni zahvat kao svugdje u svijetu, jer pratimo svjetske protokole što se tiče traume. Pacijentica je pristala na operaciju i time spriječila komplikacije koje se mogu desiti kod preloma kostiju”, kazala je dr. Hadžić.

Specifičnost ovog operativnog zahvata, kazala je ona, jeste to što omogućava imobilizaciju pacijentice u sklopu 24 sata, nakon operacije pacijentica sutradan ustaje na svoje noge, naravno uz pomoć štaka, sa punim osloncem, nakon toga za sedam dana ona je potpuno mobilna i u toku četiri sedmice odbaciće štake.

“To je metoda intramedularne fiksacije kosti, idemo kroz srž kosti, minimalno invazivna operativna hirurška metoda, znači minimalan rez na koljenu. Radi se pod kontrolom rendgena, operacija je trajala 45 minuta, uz spinalnu anesteziju i pacijentica je bila sve vrijeme svjesna.”, dodaje dr. Hadžić.

Pacijentica Susan Sinclair po zanimanju je medicinska sestra i kao turista došla je u našu zemlju na skijanje na Jahorinu. U bolničkoj sobi jučer smo je zatekli sa osmijehom. Kroz razgovor nam reče da se dobro osjeća, uspješno se oporavlja, zadovoljna je medicinskim osobljem Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a i već danas putuje kući u Englesku.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *