Četiri srebra i jedna bronza učenika iz BiH

Na INEPO Olimpijadi (International Environmental Project Olympiad) koja je održana 20. maja u Istanbulu, devet učenika iz Bosne i Hercegovine predstavilo je svoje projekte.

Na olimpijadi je učestvovalo 50 zemalja, te je predstavljeno 125 projekata, a iz Bosne i Hercegovine predstavljeno je pet projekata: tri sa ženskog i jedan sa muškog Sarajevo koledža, te jedan sa ženskog Una Sana koledža. Četiri projekta nagrađena su srebrnom, a jedan bronzanom medaljom.

Rui Zheng, Džana Halilović, Amila Jaganjac, Armina Herić, Merjem Talić, Emina Dervišević i Irma Sušić osvojile su srebrne, dok su Hasan Đapo i Nedim Kulašin osvojili bronzane medalje.

“Predstavili smo raznovrsne projekte. Pokazali smo kako makrobeskičmenjaci rade kao bioindikatori u kvaliteti vode, kako se od algi pravi gorivo, imali smo projekat o količini olova u zemlji, zatim kako se iz blata dobija struja, te projekat o hibridima koji se dobijaju iz dvije različite vrste drveća. Veoma smo zadovoljni i ponosni na postignute rezultate.”, objašnjava Merjem Talić.

Projekat Nedima Kulašina i Hasana Đape obrađuje proizvodnju hidrogena iz koncentrata algi.

To je jedna od najzanimljivijih tema na području energije, s obzirom da je u pitanju najzahvalniji proces dobijanja hidrogena iz neke supstance. Pored toga što smo veoma zadovoljni uspjehom koji smo postigli, veoma nam se dopalo sve što smo vidjeli u Istanbulu, kao i novi ljudi koje smo upoznali.“, kaže Nedim Kulašin.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *