COD

« Muzika Sarajeva

Grupu Cod su ljeta 1972. godine u Sarajevu osnovali basista Izidor Kaić, klavijaturista Nenad Jurin i gitarista Džemo Novaković. Ostatak postave se često mijenjao.

Grupa Cod (1974)
Grupa Cod (1974)

Na samom početku sviraju hard rock i skidaju popularne hitove velikana poput Deep Purple i Uriah Heep. To je bio i razlog da se nazovu engleskim imenom COD (u slengu: prevara, varka, obmana). Grupa Cod gradi image zabavljačke grupe, koja svira sve što se od njih traži. Jedno vrijeme su i prateći bend na koncertima Kemala Montena, Zdravka Čolića, Mahira Paloša i drugih sarajevskih estradnih umjetnika.

COD: Dođi mi na čaj

Prvi ozbiljniji nastup sviraju u Skenderiji na koncertu povodom deset godina od osnivanja sarajevskih Indexa. Grupa nije imala zapaženog uspjeha sve do druge polovine 1974. godine, kada dolazi gitarista i kompozitor Enes Bajramović, koji je karijeru rock-muzičara započeo zajedno sa Ipetom Ivandićem u sarajevskoj grupi Rok. Bajramović je bio obrazovan muzičar, a niz godina je svirao trombon u Plesnom orkestru Radio-televizije Sarajevo.

COD: Ciciban

Sa prva dva singla na kojim a su pjesme ‘Dođi mi na čaj’ i ‘Ciciban’, COD nailazi na podršku publike i profilišu njihovu izrazitu pop orijentaciju baziranu na pamtljivim refrenima i tinejdžerskim tekstovima. Muziku piše Enes Bajramović, a tekstove Ranko Boban. Ipak, ovaj uspjeh nije pratila i koncertna posjeta, pa COD prestaje s radom.

COD: Novi štos

Nenad Jurin odlazi u Indexe, Džemo Novaković u grupu tada vrlo popularne Nede Ukraden, a Enes Bajramović u Ambasadore. COD se ponovo formira sa novim članovima: gitaristom Nedžadom Čamdžićem i klavijaturistom Krešimirom Rebićem, a Enes Bajramović im se pridružuje krajem 1976. godine kada snimaju uspješnicu ‘Novi štos’.

COD: Naša ljubav trajala je kratko, jer već sutra si se meni nasmijala slatko

Nakon promocije ploče COD odlazi na turneju po SSSR-u. Uporedo sa radom za grupu, Bajramović komponuje i za druge estradne umjetnike, pa su tako Indexi izvodili njegovu ‘U jednim plavim očima’. Uspjeh trećeg singla, grupu COD izbacuje u prvi plan kod mlade publike, a rock-kritičari ih definišu kao predvodnike mlakog ‘humpa-cumpa’ pravca.

COD: Ona samo jednog voli, kažu mi svi

Svoj prvi album pod naslovom ‘Dođite na čaj’ snimaju u postavi gitarista Enes Bajramović, klavijaturista Darko Arkus, basista Izidor Kaić, bubnjar Izet Hajdarević i pjevač Selver Brdarić. Ploču je producirao Nikola Borota Radovan. Planiraju nastaviti liniju instant-hitova započetu na singlovima. Album otvara ponovni snimak prvog hita ‘Dođite na čaj’ a slijede slične pesme ‘Naša ljubav trajala je kratko, jer već sutra si se meni nasmijala slatko’, ‘Ona samo jednog voli, kažu mi svi’ sa dugim naslovima i kratkim pamćenjem. I pored toga, ploča je te 1977. godine dobro prošla kod publike, a na nastupima COD više pažnje poklanja scenskim efektima nego samoj muzičkoj izvedbi.

COD: Bijeli bagremi

Sljedeće 1978. godine, svojim drugim albumom nazvanim ‘Bijeli bagremi’, pokušavaju se predstaviti kao ozbiljnija grupa, ali ploča ne nailazi na značajan odziv i COD prestaje s radom. Tokom 2009. godine se pričalo o povratku na scenu, što se do danas nije desilo.

« Muzika Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

5 Odgovori na “COD”

 1. Cudim se kako neko moze da zaboravi korijene stvaralastva koja se i dans prepjevaju , ponosna sam sto smo imali jednu muzicku grupu kao sto je “COD “

 2. KOLIKO SE JA SJECAM, A SJECAM SE DOBRO IME GRUPE COD POTICE OD ENGLESKE FRAZE “CASH ON DELIVERY”PLACANJE PO PRIMITKU

 3. Ne mogu vam reci koliko sam vam zahvalan sto ste podelili s nama muziku COD-a. Ja sam u USA od 1988 i sa dubokim bolom sam pratio raspad Jugoslavije i svega vrednog sto je imalo nase zajednistvo, ukljucujuci i nasu predivnu muziku…

 4. …RANKO JE U PRAVU…prema mojim podacima skraćenica po kojoj su momci nazvali band ima sasvim drugo značenje; COD = Cash On Delivery (plaćanje gotovinom po preuzimanju robe)…a ima još bezbroj drugih značenja…

  http://acronyms.thefreedictionary.com/COD

 5. Sunčanim ulicama našeg Sarajeva i danas se mada sve rjeđe pjevaju pjesme grupe “COD.”
  To su stihovi dragih pjesama uz koje smo odrasli. Pjesme sretne mladosti.
  “Deni, Stranci, Budi jača, Ti si moj slatki bol.” Su samo neke od njih. Kad želim biti sretan slušam grupu “COD.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *