CORONA

Ženski vokalni ansambl Corona osnovan je 1992. godine u opkoljenom Sarajevu. Ansambl je, pod imenom Sarajevske pahulje, oformio pokojni Slobodan Dodo Kovačević, dugogodišnji član i vođa muškog vokalnog ansambla Prijatelji.

Vokalni ansambl CORONA, Sarajevo
Vokalni ansambl CORONA, Sarajevo

Corona djeluje već 23 godine kao sekcija Akademskog Kulturnog Centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo“. Njeguju tradicionalnu vokalnu muziku iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bugarske, te klasični horski repertoar i obrade standarda u višeglasju.
Ansambl je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na brojnim gostovanjima u inozemstvu (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Italija, Austrija, Njemačka, Francuska, Tunis), kao i na brojnim festivalima u BiH (Baščaršijske noći, Sarajevska zima, Prvi etno festival, Smotra vokalnih ansambala Tuzla, Bugojno, Goražde, Konjic, Mostar).

Vokalni ansambl CORONA, Sarajevo
Vokalni ansambl CORONA, Sarajevo

Na međunarodnom takmičenju Zlatna vila, u Prijedoru 2006. godine, ansambl je osvojio nagradu za najbolje izvođenje djela starog majstora (Renesansa), a na takmičenju Seghizzi u Goriziji, Italija, 2013. godine, osvojile su tri brončane i jednu zlatnu medalju, takmičeći se u pet kategorija.
Na turneji u Francuskoj 2007. godine, u saradnji sa još dva hora iz Bosne i Hercegovine, dva iz Srbije, jednim iz Hrvatske i francuskim horom La Viva, održale su četiri koncerta u znak borbe za ljudska prava, jednakost i toleranciju.

Vokalni ansambl CORONA, Sarajevo
Vokalni ansambl CORONA, Sarajevo

Kroz ansambl je, od njegovog osnivanja do danas, prošlo preko 40 članica. U ansamblu danas pjevaju: Darja Softić- Kadenić, Esma Sulejmanagić, Ajla Smajlović, Adelita Kadić, Vanesa Poturović, Dunja Kazić, Anida Isanović i Tijana Vignjević.

Corona: Ergen dedo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *