AMIRA MEDUNJANIN

« Muzika Sarajeva

Amira Medunjanin je vanredna interpretatorka sevdalinke, koju mnogi zbog načina pjevanja, s punim pravom, nazivaju bosanskom Billie Holiday

Amira Medunjanin
Amira Medunjanin

Rođena je u Sarajevu, a svoj prvi dodir sa sevdahom je imala preko svoje majke. Nije trebalo dugo da shvati da će sevdalinka biti njen životni put. Za vrlo kratko vrijeme je uspjela izgraditi vlastiti stil izvođenja dovodeći svoje izvedbe do savršenstva.

Amira Medunjanin - Eleno kerko

Amira je interpretatorka tradicionalne bosanske pjesme nove generacije. Njena boja glasa i način izvođenja nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Muzički kritičar Garth Cartwright naziva je “bosanskom Billie Holiday”, poredeći način na koji se “poigrava” sa sevdahom sa pronalaskom novog koteksta i forme u tradiciji staroj stotinama godina.

Amirina jednostavnost i ljubav prema sevdalinci koja je utkana u svaku notu redovno i bez ikakve sumnje osvaja publiku.

Nakon gostovanja na albumu Mostar Sevdah Reuniona “A Secret Gate” (2003), Amira 2005. snima svoj debitantski album “Rosa”. Album dobija sjajne kritike u Velikoj Britaniji kao i širom Evrope gdje se čak pojavljuje među kandidatima za “album godine”.

Amira Medunjanin & Boško Jović (Imam jednu želju & Sejdefu majka buđaše)

U aprilu 2009. godine, Amira objavljuje album “Live”. Album sadrži snimke sa njenog koncerta u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo tokom Jazz Festa Sarajevo 2008. godine.

Amira Medunjanin & REKA - Moj dilebere

Tokom 2009. godine objavljuje studijski album “Zumra”, koji je pripremila u saradnji sa međunarodno priznatom harmonikašicom Merimom Ključo. Album predstavlja inovativni pristup muzičkoj tradiciji Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, spajajući primjenjenu harmoniku sa aranžmanima tradicionalnih melodija, stihova i stila vokalne izvedbe.

« Muzika Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *