KONGRES

« Muzika Sarajeva

Grupu su u proljeće 1982. godine osnovali pjevač i gitarista Mahir Purivatra, basista Aljoša Buha, pjevač Emir Cerić, klavijaturista Jadranko Džihan i bubnjar Adan Subašić.

Kongres, Sarajevo
Kongres, Sarajevo
Ime Kongres grupa je dobila zahvaljujući koincidenciji da se 1982. godine održavao kongresa SKJ i SSO. Činilo se da su na pragu društvene promjene, a kako su i oni željeli učestvovati putem muzičkog izraza u poboljšanju svijet au kojem živimo odabrali su taj dovoljno provokativan i originalan naziv.

Prvi koncert su održali u jesen 1982. godine u sarajevskom klubu “Sloga” zajedno sa Zabranjenim pušenjem i grupom Elvis J Kurtovich. U samom početku su sarađivali sa dizajnerom Davorom Papićem, prema čijoj ideji su na svojim nastupima dijelili letke, puštali filmove i slajdove. Teme pjesama grupe Kongres su bile uglavnom socijalne prirode, pa su na svom prvom predstavljanju u Beogradu, u decembru 1982. godine otsvirali pjesmu “Bijeli šljemovi, crna rekreacija” posvećenu rudarima. Sticajem okolnosti proveli su dvadesetak dana u hercegovačkim rudnicima boksita, gdje su honorarno mjerili radne učinke rudara, izgubili su volju da tu pjesmu i dalje sviraju, shvatajući kako nema mnogo dodira sa stvarnošću.

Kongres - Zarjavele trobente

1984. godine izdaju debitantski album pod nazivom “Zarjavele trobente” (Zahrđale trube). Cerić i Džihan napuštaju grupu pred samo snimanje. Svoj ogroman doprinos albumu “Zarjavele trobente” daje i Zoran Predin, frontmen kultne grupe Lačni Franz iz Slovenije i to u pjesmama “Zabava” i naslovnoj “Zarjavele trobente” za koju je komponovao refren. Na albumu se nalaze dvije pjesme na slovenskom jeziku čiji je autor Aljoša Buha, po majci Slovenac, dok je ostatak materijala autorsko djelo Mahira i Adana. Na prmotivnoj turneji u grupu Kongres dolaze gitarista Ivan Ivanović i klavijaturista Edo Gradinčić.

Kongres Sarajevo
Kongres Sarajevo

Uoči snimanja druge ploče dolazi do problema u grupi. Kasnije se dogovara saradnju sa Markom Breceljem koja nikad nije ostvarena. Aljoša Buha se 1985. godine uključuje u rad “novog sarajevskog pop čuda”, grupe Crvena jabuka. Mahir i Adan su se po raspadu Kongresa povukli sa scene. Adan je ranjen tokom opsade Sarajeva (1992-1995).

« Muzika Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

4 Odgovori na “KONGRES”

  1. nije dobro bijelo dugme nije dobar plavi orkestar sta je dobro sta nam treba KONGRES KONGRES i BONTON BAYA.

  2. Netačne informacije! U prvoj postavi Kongresa nije bio Aljoša na basu, nego Emir Cerić! Pjevao je Mahir! Veze nemate!

  3. da li neko zna sta se desilo sa pjevacem Kongresa MAhirom ? bas nigdje ga ne spominju…

  4. Nekad sam imao demo snimke sa drugog albuma,nikad objavljenog.Da nema neko slučajno te snimke,u to vrijeme je to bilo jako dobro mada nije toliko mnogo ličilo na “stari” Kongers.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *