Čuvari muzeja, Zijaha Gafića

Izložba fotografija “Čuvari Muzeja” će biti otvorena u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH, u ponedjeljak 27. jula 2015. godine od 20 sati. Izložba predstavlja najavu velike građanske akcije za rješavanje pozicije Zemaljskog muzeja BiH pod nazivom “Ja sam Muzej”.

Čuvari Muzeja, Zijaha Gafića
Čuvari Muzeja, Zijaha Gafića

Ko su ljudi koji, uprkos tome što je od 2012. godine zatvoren za javnost, svakodnevno dolaze u Zemaljski muzej i čuvaju naše zajedničko kulturno blago? U nastojanju da odgovori na ovo pitanje, Zijah Gafić od januara 2015. počinje dolaziti u Zemaljski muzej i portretirati njegove radnike i radnice.

Svaki od više od trideset portreta predstavlja jednog ‘čuvara’, jednu neispričanu priču o Zemaljskom muzeju BiH, o odgovornosti i ljubavi prema poslu i profesiji, o nekadašnjim, ali i današnjim uslovima rada u ovoj instituciji, borbi za preživljavanje te dvojbi između nade za bolje sutra i mirenja sa nemogućnošću promjene stanja.

Čuvari Muzeja, Zijaha Gafića
Čuvari Muzeja, Zijaha Gafića

Ovo je jedna drugačija, intimna priča o Zemaljskom muzeju BiH i ljudima koji ga čuvaju, iako su zaboravljeni i napušteni od svih. Koncept je idejno osmislila Aida Kalender, a fotodokumentirao Zijah Gafić, međunarodno priznati fotograf.

Ujedno su obavljeni i intervjui s radnicima, a cijeli proces trajao je više od šest mjeseci. Izložbu je producirao tim organizacije Akcija (www.akcija.org.ba). Muzičku podlogu izložbe obezbijedili su dvojac Basheskia & Edward EQ.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *