Dan mladosti u sarajevskoj Kinoteci

Dan mladosti je bio praznik u SFRJ koji se slavio 25. maja povodom Titovog rođendana. Na taj dan je omladina iz cijele bivše Jugoslavije Titu predavala Štafetu mladosti kao simbol predanosti tekovinama narodno-oslobodilačke borbe protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Tito vas gleda
Tito vas gleda
Sarajevska Kinoteka će u sklopu majskog programa “Antifašistička borba naroda Bosne i Hercegovine i nekadašnje države Jugoslavije”, a povodom obilježavanja nekadašnjeg svenarodnog praznika “Dan mladosti”, i Titovog rođendana, u petak 25. maja 2012. godine Sarajlijama podariti bogat filmski program.

Program će započeti Mjesečnikom (Žurnal) broj 7 iz 1947. godine, a prisutni će imati priliku pogledati Storiju o sletu fiskulturnih radnika Bosne i Hercegovine, autora Petra (Pjer) Majhrovskog. Zatim, tu je i dokumentarac “Pismo Titu” iz 1962. godine, koji uključuje Titov govor, proglašenje Maršala za predsjednika FNRJ, scene sa radnih akcija, i priča o radničkom samoupravljanju.

Centralni dio obilježavanja su projekcije kultnih kinematografskih ostvarenja, filmova Desant na Drvar i Dvanaestorica žigosanih. Saznajte više o ovim filmovima »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *