Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom

Manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” Goražde – Sarajevo – Fojnica, počinje 17. januara, programima kojima se ove godine obilježava 123. godine od rođenja i 57. godina od smrti Isaka Samokovlije.

Isak Samokovlija (1889-1955)

“Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” je tradicionalna kulturna manifestacija koja se organizuje od 2003. godine, a osnivač je Općina Goražde sa JU Centar za kulturu Gražde. Program će početi polaganjem cvijeća na bistu Isaka Samokovlije u krugu Doma zdravlja Goražde u 14.30 sati, dok će u 15.00 sati u CKZ-u biti otvorena izložba “Život i dijelo Isaka Samokovlije”.

Goražde, rodni grad Isaka Samokovlije

Nakon izložbe, biće upriličena uvodna izlaganja o temama “Život i djelo Isaka Samokovlije” i “O književno-kulturnoj manifestaciji”, o kojima će govoriti predstavnik Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber i profesor književnosti Rasim Ligata, dok će profesor Senadin Lavić govoriti o “Prožimanju kultura”. Biće održan i književni matine “Zavičaj u našim pjesmama”, kada će biti upriličeno osnivanje književnog kluba “Isak” pri Centru za kulturu Goražde. Programom, čiji je moderator Slavko Klisura, predviđena je i pozorišna predstava, odlomak monologa iz “Plave jevrejke” u izvedbi glumice Irine Dobinik, a u nastavku će “Bajhad” iz Doboja izvesti sefardske romanse.

Aktivnosti će biti nastavljene i tokom februara, raspisivanjem Javnog poziva za pisanje literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola u Bosanskopodrinjskom kantonu, Sarajevskom kantonu, Fojnici, BiH i regiji. Takođe, biće organizovan okrugli sto i kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola o temi život i djelo Isaka Samokovlije.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu. Stvaralački radni vijek je proveo kao ljekar od 1921.-1925. u Fojnici. U Sarajevu je živio do svoje smrti 1955. godine. Saznajte više o Samokovliji >

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *