Sjećanje: Džemal Bijedić

U avionskoj nesreći u blizini Kreševa, 18. januara 1977. godine je poginuo Džemal Bijedić, jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih političara 20. vijeka, tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije.

Džemal Bijedić (1917 – 1977)

Rođen je 12. aprila 1917. godine u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice. Kao gimnazijalac postaje simpatizehr pokreta komunista, kojem se priključuje tokom studija na Univerzitetu u Beogradu. Oktobra 1939. u Beogradu biva primljen u SKOJ, a decembra 1939. godine je u mostarskoj organizaciji KPJ. Zatvaran je četiri puta. Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno kao član Partije učestvuje u NOB.

Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, a potom 1948. godine i načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Lista Džeminih funkcija je duga: sem dvije navedene funkcije bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971. godine.

Josip Broz i Demal Bijedi

Josip Broz i Džemal Bijedić

Do kraja svog života Džemal Bijedić se zalagao za razvitak privrede, primjenu principa samoupravljanja, promociju Jugoslavije u inostranstvu i jačanje Pakta nesvrstanih. Organizator je i jedan od najzaslužnijih za razvitak nove bosanske privredne reforme i infrastrukture, posebno izgradnje moderne putne mreže, regionalnih vodovoda, gradskih kanalizacija i telekomunikacija, te 80-tih godina djelimično ostvarenog kulturnog projekta “hiljadu škola”.

Za kratko vrijeme susreće sve važnije svjetske državnike tog vremena, Mao Tse-Tunga, Geralda Forda, Leonida Brežnjeva… Uvijek je bio uz Tita kao njegov mogući nasljednik.

Razija i Džemal Bijedić

“I danas, toliko godina poslije njegove smrti, sve što je Džemal Bijedić uradio u svom životu ničim se nije umanjilo, već se sve više i objektivnije cijeni.”, smatra Raif Dizdarević, Džemin saborac i dugogodišnji saradnik.

Do danas je ostalo nejasno da li je udes u kojem je stradao Džemal Bijedić bio tragedija ili namjera. U nesreći je poginula kompletna posada i Džemina supruga Razija. Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Sjećanje: Džemal Bijedić”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *