Kastracija i sterilizacija pasa lutalica u Novom Sarajevu

Općina Novo Sarajevo je u junu 2011. godine sklopila Ugovor o provođenju projekta kastracije i sterilizacije pasa lutalica sa KJP „Veterinarske stanica“ iz Sarajeva i Veterinarskim fakultetom, Univerziteta u Sarajevu.

U sklopu praćenja realizacije ovog projekta izvršen je obilazak prostorija katedre za hirurgiju, ortopediju i oftamologiju koju vodi doktorica veterine Selma Filipović, te je utvrđeno da postoje svi uvjeti, kao i potrebni materijalni i ljudski kapaciteti za operativne zahvate – sterilizaciju i kastraciju napuštenih životinja.

Brigu oko dovođenja i odvođenja životinja nakon operativnog zahvata pruzimala su udruženja za zaštitu i dobrobit životinja, a u dijelu projekta realizovanog na Veterinarskom fakultetu većinu posla je uradilo Udruženje „Help Animals“ iz Sarajeva, koje vodi Gordana Ristić.

Pošto je pitanje provođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja još uvijek u početnoj fazi (nepostojanje azila i higijenskog servisa za napuštene životinje), Općina Novo Sarajevo je prodložila nastavak ovog projekta i u 2012. godini.

Treba napomenuti da je JKP „Veterinarska stanica“ iz Sarajeva realizovala ovaj projekat u potpunosti, a ukupni broj tretiranih životinja je 206 od planiranih 280 kastracija i sterilizacija.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *