Sjećanje: Miljan Miljanić

Miljan Miljanić (1930 – 2012)

Legendarni selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije Miljan Miljanić sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu mnogobrojnih prijatelja iz svih krajeva bivše zajedničke države, ljudi iz svijeta fudbala. Na sahrani su bili i legendarni Ivica Osim, Faruk Hadžibegić, Safet Sušić, Dušan Bajević, Predrag Pašić, Vlatko Marković, Zvonimir Boban, Ivica Šurjak, Ivan Gudelj, Slaven Zambata, te Dejan Savićević.

“Najveći. Sva priča o Miljanu počinje i završava se u toj prostoj riječi”, rekao je o svom prijatelju Ivica Osim.

Tokom svoje bogate karijere Miljanić je trenirao Crvenu zvezdu, Real Madrid, Valensiju i reprezentaciju Jugoslavije u dva navrata, na dva svjetska prvenstva, u Njemačkoj 1974. i u Španiji 1982. godine. Sa Crvenom zvezdom je osvojio deset titula, sa Realom je osvojio dvije titule prvaka Španije i jedan kup, osvojivši tako duplu krunu u sezoni 1974/1975.

Miljan Miljanić

Osim predstavnika Crvene zvezde, Reala iz Madrida – čiju je delegaciju predvodio Emilio Butragenjo, evropske i svjetske fudbalske federacije (UEFA i FIFA) i Fudbalskog saveza Srbije, sahrani su prisustvovali i Dragan Džajić, Dragoslav Šekularac, Dragan Stojković Piksi, Siniša Mihajlović, Vladimir Petrović Pižon, Dejan Stanković, Dejan Petković, Vladan Lukić i Dragan Đurić.

“Voleo je fudbal, živeo je za njega, voleo je Zvezdu, njegovu drugu kuću. Miljan Miljanić je bio najveći, bio je moj najbolji trener i učitelj”, rekao je kroz suze Dragan Džajić, dok se opraštao od čovjeka koji je njegovu generaciju lansirao na svjetsku scenu.

Umro je nakon duge i teške bolesti, 13. januara 2012. godine u Beogradu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *