Digitaliazacija bh. časopisa – djela kulturne baštine

digitalna arhivaU okviru trećeg “Ljetnog festivala knjige – Ljetnja književna pozornica” koji se od 11. do 22. augusta 2009. godine održava u Sarajevu, na pratećoj pozornici na otvorenom je promovisan projekat “Digitaliazacija bh. časopisa – djela kulturne baštine”.

Realizator je Dragan Golubović, a projekat su priredili Mediacentar i Infobiro u saradnji sa Ministarstvom kuture i sporta bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH.

Radi se o kulturno-istorijskom blagu sakupljenom u digitalizovanoj formi, a sadrži bosanskohercegovačku štampu, časopise i publikacije, izdavane u posljednjih 120 godina u zemlji. Između ostalog, tu se nalaze časopis “Bosanski prijatelj”, izdavanog 1850. godine, elektronske verzije lista “Oslobođenje”…

Građa je klasifikovana u četiri perioda: otomanski, austrougarski, jugoslovenski (odnosi se na period Kraljevine Jugoslavije) te perioda koji autor Dragan Golubović naziva novijom bosanskohercegovačkom istorijom. Građa je strpljivo sakupljana iz arhiva, biblioteka i muzeja, a često je i skenirana na osnovu jedinog postojećeg primjerka.

Ambicija realizatora ovog projekta je u digitalizovanoj formi sačuvati kutlurno-histrojsko blago Bosne i Hercegovine i učiniti ga dostupnim za širu upotrebu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *