Divanhana objavila Zukvu

Nakon uspješnog albuma „Bilješke iz Šestice“ objavljenog krajem 2013. godine, te dvogodišnje regionalne i Evropske turneje na kojoj je otsvirano više od 150 koncerata, Divanhana objavljuje novi album pod nazivom „Zukva“.

Divanhana
Divanhana

Unatoč gustom koncertnom rasporedu, popularni bosanskohercegovački bend je tokom februara 2015. godine u renomiranom studiju Fattoria Musica u njemačkom Osnabruku, realizovao svoj treći studijski album, na kojem se nalazi 10 numera, većinom sevdalinki, uz nekoliko tradicionalnih pjesama iz drugih dijelova Balkana.
Važno je izdvojiti prošlogodišnji hit „Zvijezda tjera mjeseca“, kojim je Divanhana ispratila Zmajeve na Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a tu su i sevdalinke „Oj Safete, Sajo, Sarajlijo“, „Da sam ptica“, te ranije objavljen singl „Sejdefu majka buđaše“, kojim je obilježen i sam izlazak novog albuma.
Pored članova benda svoj umjetnički doprinos na albumu ostvarili su i beogradski violinist Filip Krumes, makedonski kralj trube Džambo Agušev, te bh. gitarski virtuozi Emir Hot i Boško Jović. Time Divanhana ponovo iskazuje svoju otvorenost i želju za internacionalnim saradnjama i novim muzičkim izazovima.

Interesantno je izdvojiti da Divanhana prvi put u svom studijskom radu ima gosta vokalistu, i to na pjesmi „Ciganka sam mala“. Riječ je o mladoj i perspektivnoj sarajevskoj sevdah izvođačici Naidi Čatić, sa kojom bend i nakon objavljivanja albuma planira nastaviti profesionalnu saradnju.

Kada je riječ o neobičnom nazivu albuma članovi benda ističu: „Zukva je vrsta kisele jabuke koja raste u Bosni i Hercegovini. Jakog je korijena, sitnih plodova i krivudavoga stabla. Ne može se presađivati, ali se na nju uspješno kaleme različite vrste jabuka. Kako zukva daje odlične rezultate kad se kombinuje sa drugim vrstama, tako i naša sevdalinka daje jednako dobre rezultate kad se njen jaki, tradicionalni korijen osvježi jednako snažnim muzičkim pravcima. Crpeći inspiraciju upravo iz zukve, kao svojevrsnog simbola jakog korijena historijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, nastavljamo putovanje zemljama Balkana, sakupljajući u svoj ranac, notu po notu, bogatu muzičku baštinu naših naroda, kao sitne plodove jabuke.“

Divanhana - Zukva
Divanhana – Zukva

Divanhana svim ljubiteljima izvedbe tradicionalne muzike BiH i Balkana poklanja i drugi singl, poznatu sevdalinku „Oj Safete, Sajo, Sarajlijo“…

https://soundcloud.com/divanhana/oj-safete-sajo-sarajlijo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *