65. godina od osnivanja Filozofskog fakulteta u Sarajevu

Uredbom broj 120 od 14. februara 1950. godine, Vlade Narodne republike Bosne i Hercegovine osnovan je Filozofski fakultet u Sarajevu.

Filozofski fakultet u Sarajevu
Filozofski fakultet u Sarajevu

Nastavno-naučni proces se u početku odvijao na šest Nastavno-naučnih odsjeka, a danas se nastavno-naučni proces odvija na trinaest nastavno-naučnih odsjeka i dvije katedre. Nastavno–naučni proces se odvija na osnovnim i kombinovanim studijskim grupama koje mogu biti jednopredmetne i dvopredmetne.
Biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu po kvalitetu je rangirana u sam vrh biblioteka bosanskohercegovačkih fakulteta, što potvrđuje i ugled koji ima među bibliotekama i bibliotekarima Univerziteta u Sarajevu. Biblioteka pohranjuje oko 250.000 svezaka monografskih i serijskih publikacija, između ostalog i Zbirku doktorskih radova objavljenih na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Zbirku magistarskih i specijalističkih radova objavljenih na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Audio-vizuelnu zbirku.
Formiranjem Centra NIRSA na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu formira se jedinstven prostor za naučnoistraživački rad i stručne aktivnosti uposlenika i jača osnova za uspostavljanje liderstva – akademske odličnosti – u akademskom prostoru Bosne i Hercegovine, čime Fakultet dobija otvorenu platformu za institucionalno, interdisiplinarno i multidisciplinarno bavljenje naučnim, istraživačkim i stručnim radom, te aktivira mogućnost dizajniranja integriranih projekata i mreža odličnosti.

Otvorenje izložbe starih i rijetkih knjiga koje kao posebne dragocjenosti baštini Biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te izložbe “Stećci Hadžića” će biti upriličeni u utorak, 10. novembra 2015. godine, u auli Filozofskog fakulteta.

Nakon otvorenja izložbi, biće održan i prigodni akademski skup “Filozofski fakultet u akademskom, kulturnom i društvenom životu Bosne i Hercegovine”.

Svečana sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu će biti održana 11. novembra 2015. godine na Dan Fakulteta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *